NavMenu

Nacrt zakona o igrama na sreću predviđa veću zaštitu građana od velike izloženosti ovoj vrsti zabave

Izvor: Telegraf Petak, 14.02.2020. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ramilon Stockphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Nacrt zakona o igrama na sreću, koji je ušao u skupštinsku proceduru, predvideo je veću zaštitu građana od velike izloženosti ovoj vrsti zabave, između ostalog, i tako što ubuduće minimalno rastojanje između kladionica, automat-klubova i igračnica moći da bude manje od 100 metara.

Novi zakon predviđa da takvi lokali i dalje budu udaljeni najmanje 200 metara od škole.

Odredba o minimalnoj razdaljini-udaljenosti ne odnosi se na postojeće lokale, već na lokale koji budu otvarani po stupanju na snagu novog Zakona.

Radi osiguranja isplate dobitaka i naplate naknada, priređivač posebnih igara na sreću u igračnicama mora da ima namenski depozit od najmanje 300.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po igračnici ili bankarsku garanciju na taj iznos. Predviđeno je i da mora svakoga dana kada se priređuju igre da obezbedi u blagajni riziko depozit u iznosu od najmanje 50.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Priređivač je dužan da obezbedi neprekidan video i audio nadzor sa snimanjem nad svim stolovima za igre na sreću, blagajne i ulaska – izlaska u igračnicu, kao i video-nadzor nad automatima za igre na sreću, igračima i posetiocima. Dužan je da snimke video-nadzora čuva 30 dana.

Unutar objekta mora biti istaknut poster veličine 100 puta 80 centimetara, na kojem je odgovarajući tekst o prevenciji bolesti zavisnosti, kao i kontakt podaci ustanove koju je Ministarstvo zdravlja ovlastilo za lečenje bolesti zavisnosti od igara na sreću. Potrebno je i obaveštenje o zabrani učestvovanja maloletnih osoba.


U prostoriji u kojoj se priređuju posebne igre na sreću na automatima mora se nalaziti najmanje pet automata za igre na sreću istog priređivača. Precizirano je da automati koji se prvi put stavljaju u upotrebu ne mogu, u trenutku pribavljanja, biti stariji godinu dana od dana njihove proizvodnje.

Očekuje se i da će novi zakon obezbediti veće prihode u državni budžet i to kroz povećavanje taksa, garancija i naknada priređivačima.

Za kršenje zakona predviđene su novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Bugarska kompanija CERB obaviće remont termoelektrane "Kosovo A"

Projekat remonta druge najveće elektrane na Kosovu dobila je Bugarska centralna energetska remontna baza (CERB) EAD. Remont je u termoelektrani Kosovo A i odvijaće se prema planu modernizacije elektrane. Izvođač radova je energetska kompanija Kosova (KEK Kosovo – Kosovska energetska korporacija). Inače, bugarska kompanija remontovala je turbinu i kotao u bloku A5 Termoelektrane Kosovo, koji je pušten u rad još 1975. godine.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.