NavMenu

Među aerodromima bivše Jugoslavije, na beogradskom najveći rast broja putnika, banjalučki "dodao" najviše procenata

Izvor: eKapija Petak, 24.01.2020. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: saiko3p/shutterstock)
Aerodromi širom bivše Jugoslavije zbrinuli su rekordnih 29,8 miliona putnika u 2019. godini. Drugu godinu zaredom 10 aerodroma je uspelo da opsluži više od milion putnika.

Beograd je dodao najviše, preko pola miliona, a imao je i najveći procentualni rast među aerodromima u glavnim gradovima ex yu zemalja. Kao rezultat toga, aerodrom je prvi put prešao šest miliona putnika u jednoj godini.

Najveći procenat rasta zabeležen je u Banjaluci, koja je pretekla Osijek. S druge strane, Zadar je pretekao Pulu i pozicionirao se kao četvrti najprometniji aerodrom u Hrvatskoj.

Hrvatska je učvrstila svoju poziciju najprometnijeg tržišta u bivšoj Jugoslaviji s gotovo 11,5 miliona putnika koji su leteli sa devet komercijalnih aerodroma. Zagreb je treći put registrovao više od tri miliona putnika, dok je Dubrovnik imao 300.000 putnika više u odnosu na godinu ranije.

Aerodrom Skoplje premašio je dva miliona putnika drugu godinu zaredom, mada se jaz u odnosu na rivalsku Prištinu povećao.

Aerodrom Ohrid nastavio je impresivan rast, dodavši više od 132.000 putnika u 2019. godini, što je rezultiralo porastom broja putnika od 72.1%.

I Podgorica i Tivat nastavili su rast, podstaknut uvođenjem brojnih novih ruta. Na aerodromu Podgorica je zableženo 636.726 dolazaka i 660.639 poletanja, a Tivat je registrovao 684.203 dolazaka i 683.079 poletanja.

Samo drugi put u svojoj 50-godišnjoj istoriji, Aerodrom Sarajevo je uspeo da u jednoj godini nadmaši milion putnika i smanji zaostatak za najbližim konkurentom u Podgorici.

Zadar će ove godine, nakon rekordne 2019. godine, imati više milion putnika, a Laudamotion će tokom leta bazirati tri aviona u tom gradu.

Iako nema komercijalnih letova, aerodrom Portorož dočekao je gotovo 29.000 putnika, piše portal EX YU Aviation.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.