Izvor: Beta | Utorak, 24.12.2019.| 18:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalizovan protivgradni centar kod Valjeva - Brzina reakcije 20 sekundi na 16 ciljeva

Ilustracija (Foto: Dreamframer/shutterstock.com)
Predsednica vlade Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišli su prvi automatski sistem protivgradne zaštite u centru RHMZ kod Valjeva.

Premijerka Brnabić istakla je prilikom posete da je automatski sistem protivgradne zaštite važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija, a prinosi veći.

- Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi - istakla je Brnabić.

Ministar Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan, pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, kako je naveo Nedimović, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Kako se navodi u saopštenju, Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70% zaštite od grada, istaknuto je prilikom obilaska tog centra.

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara, pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.