Izvor: Tanjug | Nedelja, 01.12.2019.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Zakon o radu do kraja 2021.

Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Donošenje novog Zakona o radu planirano je do kraja 2021. godine. Formiranje radnih grupa i javna rasprava o novom zakonu planirani su za narednu godinu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Privredna komora Srbije je nedavno predložila izmene po pitanju bolovanja, a ministar Zoran Đorđević ističe da je ova oblast dobro regulisana i važećim zakonom.

- Kada je u pitanju ova primedba, ili sugestija, ili predlog, više sam na strani sindikata i radnika, jer mislim da je ovaj Zakon o radu vrlo precizno definisao kako se koristi bolovanje - rekao je ministar.

Istakao je da član 103 reguliše kako se dokazuje bolovanje, a član 170, stav 3, tačka 3 i stav 3, tačka 7 i stav 4, kažu šta podrazumeva zloupotrebu i kako može da se dokaže da je zloupotreba u pitanju.

I naredne godine, jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće izrada socijalnih karata, a ministar Đorđević je rekao da novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, koji je u pripremi, nalaže da svi poslodavci moraju da osiguraju svoje radnike.

Ukoliko poslodavac nije preduzeo sve u skladu sa zakonom da zaštiti radnika, onda će osiguravajuća kuća, pored države, da tuži tog poslodavca, a može i sam radnik zato što nije dobio adekvatnu zaštitu i bezbednost na radu.

- Predviđeno je i da bolovanje do 30 dana ne ide više na teret poslodavca, već da ide na teret osiguranja, tako da ukoliko postoji zloupotreba, onda osiguranje tuži radnika - dodao je Đorđević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.