NavMenu

"Srbijagas" postao vlasnik Metanolsko sirćetnog kompleksa u Kikindi - ponovo pokrenuta proizvodnja

Izvor: Beta Sreda, 28.10.2009. 14:07
Komentari
Podeli

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović danas (28. oktobar 2009. godine) su svečano pokrenuli proizvodnju u "Metanolsko sirćetnom kompleksu" (MSK) u Kikindi.

Proizvodnja u MKS pokrenuta je nakon pauze od 11 meseci i izvršenog remonta.

Direktor MSK Sava Lazić objasnio je da proizvodnje nije bilo gotovo godinu dana jer je cena gasa bila jako visoka pa je preduzeće, da ne pravi gubitke, taj period iskoristilo za remont nakon kojeg će fabrika moći da radi četiri godine.

- Svako zaustavljanje i svaki start koštaju 5 mil EUR - naglasio je Lazić.

Bajatović je istakao da je MSK dodeljen status kvalifikovanog kupca gasa, čime je osigurano dugoročno snabdevanje pod povoljnim uslovima, odnosno po ceni od oko 22 dinara za kubni metar ili šest dinara jeftinije nego do sada.

Ministar Dinkić je rekao da je urađena konverzija potraživanja "Srbijagasa" u kapital MSK, čime se umanjuju obaveze i popravlja finanasijska pozicija preduzeća.

JP "Srbijagas" sada poseduje 50,75 % MSK, Republika Srbija 37,10%, NIS 8,77 , Fond za razvoj 1,63 , drusstveni kapital je 0,15% , a ostali akcionari imaju 1,58%.

MSK je jedno od preduzeća koje je Vlada Srbije identifikovala kao preduzeće od strateške važnosti, ima izuzetno dobar regionalni položaj zbog blizine rumunske i mađarske granice, kvalitetan proizvodni program i znatan izvozni potencijal.

Prošle godine MSK je izvezao proizvode u vrednosti 86,4 mil EUR a 2007. godine za 76,5 mil EUR.

Metanolsko sirćetni kombinat bavi se više od 20 godina proizvodnjom metanola, sirćetne kiseline, sirćetne kiseline za prehrambene potrebe, tečnog kiseonika i tečnog azota.

Sedište MSK i procesna postrojenja su u Kikindi, gasna polja u Novom Miloševu, Novoj Crnji i Bečeju, a terminal za pretovar sirćetne kiseline u Luci Bar u Crnoj Gori.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.