NavMenu

Kompanija Leitner želi da finansira gradnju žičare između Kotora i Njeguša - Investicija vredna 20 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 30.10.2019. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)Ilustracija
Posle uspešnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh - Đalovića pećina, italijanska kompanije Leitner (Lajtner) namerava da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša. Gradnju vrednu, prema prvim procenama, oko 20 mil EUR, sama bi finansirala.

To su najavili predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predstavnici italijanske kompanije Leitner, jednog od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Leitner u Crnoj Gori ocenivši da se obe žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Leitner, uspešno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

- Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da imamo kredibilne partnere poput Leitnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspešan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor-Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva - rekao je premijer.


Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Martin Lajtner predstavio je predsedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši, između ostalog, da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina, nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu Crne Gore, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka Lovćen, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.