NavMenu

Osnovana Balkanska vinska mreža - Cilj promocija autohtonih sorti grožđa i lokalnih vina

Izvor: Tanjug Nedelja, 06.10.2019. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju danas (4. oktobar 2019.) je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture "Wine Q" iz Srbije, Udruženje "Salon Žilavke" iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat ""Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana"", navodi se u saopštenju.

Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežžu koja bi trebalo da pomogne u određivanju stratešških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu - rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja "Vina iz Makedonije Svetozar Janevski i dodao će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.


On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Finansije

Šta Srbiji donosi povećanje kreditnog rejtinga i šta on znači?

Kreditni rejting države odražava procenu njene sposobnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze, odnosno da otplaćuje svoje dugove. Kako piše Euronews Srbije, viši kreditni rejting predstavlja veću sposobnost države da vraća svoje dugove i manji rizik za investitore. Srbija je u poslednjih deset godina povećala kreditni rejting za tri nivoa i trenutno je na jednom nivou ispod investicionog rejtinga. Prema procenama relevantnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.