Izvor: Tanjug | Petak, 30.08.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pad nivoa problematičnih kredita ostavlja prostor bankama da dodatno snize kamatne stope

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Pad nivoa problematičnih kredita u Srbiji ispod "psihološke granice" od 5% dobar je signal za strane investitore, ali i za građane, jer pokazuje da se novac koji drže u bankama nalazi na sigurnom.

- Nivo problematičnih kredita u Srbiji pao je na 4,98%, što je najniži nivo od 2008. godine od kada se prate ovi podaci - rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Od avgusta 2015. godine, kada je NBS usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita (NPL), beleži se njihov pad za 17,3%.

Nivo kapitalne adekvatnosti banaka je uvećan, a to čini stabilnost bankarskog sistema u celini. Vest o padu nivoa NPL bankama ostavlja prostor da dodatno snize kamatne stope, ocenjuje profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

- Sada je zbog manje obaveze rezervisanja, jer je manje učešće NPL-ova, nivo kapitala tih banaka na mnogo višem nivou nego ranije - objašnjava Grubišić i navodi da to, između ostalog, čini finansijski i bankarski sistem zemlje stabilnim.

Samim tim, dodaje, to čini novac građana u bankama mnogo sigurnijim.

- Stabilnost je jako bitan kriterijum za sve. Novac čini sigurnim, možemo mnogo komfornije da oročavamo novac bilo u devizama bilo u dinarima. To je ono što je važno, jer možemo da razmišljamo dugoročno, a dugoročno razmišljanje znači privlačiti ozbiljne investitore - ističe Grubišić.

S druge strane, dodaje, nizak nivo NPL-ova daje mogućnost bankama da odobravaju kredite pod povoljnijim uslovima:

- One ne moraju da grade "marginu" za rizik za loše kredite, kojih sada ima mnogo manje, pa se može očekivati da će banke delimično da iskoriste i taj "prazan prostor", da se izbore na konkurentskom tržištu i snize kamate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.