Izvor: eKapija | Ponedeljak, 26.08.2019.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce počeo rad

(Foto: Vlada Srbije)
Zvanično je počeo rad integrisani granični prelaz Preševo–Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije. To znači da će po prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Integrisani granični prelaz rezultat je Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo–Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe, koji je potpisan 12. jula ove godine u Beogradu.

Početak rada prelaza ozvaničili su premijeri dve države, Ana Brnabić i Zoran Zaev.

- Ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu - rekla je Brnabićeva, dok je Zaev ocenio da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra, objasnivši da integrisani prelaz omogućava jednu kontrolu na granici.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će upola biti skraćeno vreme koje je bilo potebno teretnim vozilima da završe proceduru prelaska granice, prenosi Tanjug.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.