NavMenu

Vlada APV utvrdila predloge o donošenju prostornih planova za Park prirode Ponjavica, Pašnjake velike droplje i pruge od Subotice do Baje

Izvor: eKapija Sreda, 31.07.2019. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Vojvodine)
Pokrajinska vlada je na današnjoj (31. jul 2019.) sednici utvrdila predloge pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Park prirode Ponjavica. On se svrstava u zaštićena prirodne dobra na teritoriji opštine Pančevo.

Utvrđen je i predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene specijalnog rezervata prirode Pašnjaci velike droplje.

Izrada i donošenje prostornih planova zaštićenih prirodnih dobara u skladu je sa prioritetima Pokrajinske vlade u oblasti očuvanja i zaštite prirode i ekosistema, kao i njihovog održivog razvoja, navodi se na zvaničnom sajtu.

Park prirode Ponjavica karakteriše banatska istoimena rečica i po raznovrsnosti prirode ovaj predeo predstavlja potencijal za razvoj turističke ponude, posebno sa rekreativnog i edukativno-ekološkog aspekta.

Specijalni rezervat prirode Pašnjaci velike droplje, koji obuhvata prostor u opštinama Kikinda i Novi Kneževac, prema tromeđi sa Mađarskom i Rumuniji, nalazi se pod snažnim uticajem čovekovih aktivnosti i prirodnih procesa, koji su izazvali drastičan pad populacije velike droplje, koja je uvrštena u listu najugroženijih vrsta na planeti (IUCN Red List) i strogo je zaštićena u Srbiji.

Prostornim planom će se regulisati adekvatne mere i aktivnosti, koje će doprineti smanjenju negativnih uticaja i očuvanju poslednjeg utočišta ove vrste u našoj zemlji.


Na sednici je utvrđeni i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica - državna granica sa Mađarskom, u pravcu Baje.

Za realizaciju ove odluke i završetak izrade Prostornog plana planiran je novac iz projekta prekogranične saradnje DKMT regije finansiranog od strane EU IPA fondova u iznosu od 90.000 EUR. U okviru "Interreg - IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija" realizuje se projekat DREAM railway, koji ima za cilj izradu projektno-tehničke dokumentacije za deonicu pruge Subotica – Baja, dužine 58,42 kilometra.

Realizacijom ovog projekta biće kompletirana projektno-tehnička dokumentacija za celu prugu Segedin - Subotica - Baja (97,65 km), čime će biti stvoreni uslovi za izgradnju pruge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.