NavMenu

Nemačka prestigla Rusiju po visini izvoza u Srbiju

Izvor: Blic Nedelja, 06.09.2009. 12:54
Komentari
Podeli

Glavni izvozni partner Srbije u prvih sedam meseci ove godine bila je Bosna i Hercegovina, u koju je izvezena roba vredna 530,4 mil USD, a glavni uvozni partner bila je Nemačka, iz koje je uvezena roba vredna 1,1 mlrd USD, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle BiH, bile su Nemačka sa 509,4 mil usd i Crna Gora sa 466,8 mil USD.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bila su Rusija sa 1,09 mlrd USD i Italija sa 868,5 mil USD. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmene, a najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Irakom i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, kao i nedovoljnog korišćenja Bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini od strane naših izvoznika.

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 788,8 mil USD, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda. Najveće učešće u izvozu u prvih sedam meseci imali su odeća, uglavnom vojni prsluci - 342 mil USD, gvožđe i čelik - 297 mil USD, žitarice i proizvodi od njih - 266 mil USD, povrće i voće - 248 mil USD i obojeni metali - 233 mil USD. Najveće učešće u uvozu imala su drumska vozila - 729 mil USD, nafta i naftni derivati - 727 mil USD, prirodni gas - 506 mil USD, gvožđe i čelik - 392 mil USD i industrijske mašine za opštu upotrebu - 389 mil USD.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije od januara do jula bio je nešto iznad 4 mlrd USD, što je 44,7% manje nego u istom periodu prethodne godine.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 06.09.09.)

Tagovi:
CEFTA sporazum
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.