NavMenu

Nove tehnologije u korišćenju obnovljivih izvora energije Srbiji bi uštedele stotine miliona evra

Izvor: RTV Petak, 03.05.2019. 10:48
Komentari
Podeli
Srbija, kao i druge zemlje regiona, trebalo bi da primene nove tehnologije po pitanju obnovljivih izvora energije, po ugledu na Kinu, smatraju stručnjaci. Ova zemlja baš te novine koristi u eksploataciji sunčeve energije.

- Nove tehnologije koje se pojavljuju su na bazi crnog silicijuma. One povećavaju efikasnost solarnih ćelija. Ujedno, ovo nije prljava tehnologija, jer je bazirana na zlatu i silicijumu - kaže profesor Peter Odri iz Subotice.

Trebalo bi ulagati i u geotermalnu energiju. Takođe, navodi se potreba i za ulaganjem u energiju vetra. Ipak, nuklearna energija je najčistija, smatra prof. dr Jožef Njerš:

- Bez obzira što zeleni pokret to iskrivljuje, nuklearna energija u suštini jeste najčistija. Ujedno je i najjeftinija. Srbija ima sreću što ima Đerdap, od kojeg dobija gotovo 40% od električne energije.

Slična situacija je i u Republici Srpskoj.

- Najviše se radi na malim hidroelektranama i šumskom otpadu. Nešto manje se koristi geotermija, a u Hercegovini se koristi solarna energija. Vetar se koristi veoma malo - objašnjava Dušan Golubović, profesor Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.


Ukoliko bi Srbija iskoristila mogućnosti obnovljivih izvora energije, uštedela bi godišnje nekoliko stotina mil EUR. Takođe, uštedelo bi se dovoljno električne energije da ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane, koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.