NavMenu

Otvoren međunarodni sajam Renexpo - Do 2020. u Srbiji se očekuje novih 550 MW elektrana iz vetroparkova

Izvor: Tanjug Sreda, 24.04.2019. 15:02
Komentari
Podeli
Više od trećine plana koji se odnosi na obnovljive izvore energije do sada je ispunjeno i to priključivanjem 200 MW vetroelektrana na mrežu, izjavio je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

- Ove godine očekujemo još 200 MW, a do kraja 2020. punih 550 MW novih elektrana iz vetroparkova - rekao je Banjac na otvaranju dvodnevnog sajma Renexpo, međunarodnog sajma i konferencije u oblasti energetike, voda i zaštite životne sredine u regionu Jugoistočne Evrope.

Istovremeno se, navodi, radi na povećanju našeg energetskog potencijala proizvodnje električne energije za ukupno 700 MW, uključujući i mini hidroelektrane, biomasna postrojenja i solarne elektrane koje koriste obnovljive izvore eneregije.

- Na taj način za 10% ćemo povećati kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije - rekao je Banjac.

Kako je naveo, od 2014. do 2017. povećana je finalna potrošnju energije za čitavih 17%, što je posledica intenzivnog industrijskog razvoja i ulaska u pogon velikih industrija koji su intezivni potrošači energije, kao što je Železara u Smederevu i Petrohemija.

Naglasio je da se velika pažnja posvećuje energetskoj efikasnosti i naveo da je u Srbiji započet i projekat energetske sanacije 28 objekata koji pripadaju organima centralne vlasti uz kreditnu liniju od 40 mil EUR, među kojima je i zgrada ministarastava u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Banjac kaže da je uz podizanje energetske efikasnosti javnih objekata neophodno istovremeno raditi i smanjenju potrošnje i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Kao glavne pravce rada u toj oblasti navodi dalji razvoj energetskog menadžmenta kao mehanizma za kontrolu i direktno upravljanje tokovima energije u Srbiji i vođenje brige o racionalnoj upotrebi energije, kao i nastojanje da se kroz čitav niz projekata i investicija direktno smanji potrošnja enregije.

O saradnji sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine kao važnim partnerom i to u oblasti vodoprivrede, upravljanju i prečišćavanju voda, govorio je ambasador Mađarske Atila Pinter.

- Vodni resursi Srbije i Mađarske su zajednički, kao i izazovi koji zahtevaju saradnju - kaže mađarski ambasador i navodi da se četvrtina tendera u toj oblasti, među kojima je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode i za uklanjanje arsena, a koje je Mađarska raspisala odnosila na Srbiju.

Podsetio je da je nedavno u Subotici na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano 11 sporazuma, među kojima je i sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, te poželeo uspeh Srbiji u otvoranju poglavlja 27 koje se tiče te oblasti.

Ambasador Belgije u Srbiji Koen Adam preneo je iskustva te države u oblasti zelene ekonomije i naveo da kompanije u Belgiji imaju poreske i druge olakšice u vezi sa zaštitom životne sredine.

Naveo je da je Belgija spremna da sarađuje sa Srbijom i prense joj iskustva, te da će podržati Srbiju na njenom putu ka EU.

Na Sajmu Renexpo okupili su se predstavnici industrije, donosioci odluka i stručnjaci u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i upravljanja vodama, otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Na sajamskoj izložbi predstaviće se više od 100 kompanija iz 25 zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.