Izvor: eKapija | Petak, 12.04.2019.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Savet stranih investitora poziva na predvidljivost i stabilnost za bankarski sektor

(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Savet stranih investitora saopštio je u petak, 12. aprila, da pruža podršku pronalaženju rešenja za građane Srbije zadužene u švajcarskim francima kroz potencijalno uvođenje "lex specialisa", ali istovremeno ukazuje da je važno da nova regulativa stvori jasnu pravnu osnovu i reši sva otvorena pitanja koja opterećuju poslovanje bankarskog sektora.

- U skorašnjem periodu, svedoci smo aktivnosti koje idu u pravcu retroaktivnih izmena pravila koja se odnose na nekolicinu važnih bankarskih instituta, naročito naknada za obradu kredita i kredita u stranoj valuti (CHF) izdatih fizičkim licima. Savet stranih investitora u potpunosti podržava osavremenjivanje zakonskog okvira Srbije, ali čvrsto verujemo da to treba da se uradi na način koji neće ugroziti poverenje investitora i podriti pravnu sigurnost na srpskom tržištu - navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Savet pruža podršku pronalaženju rešenja kroz potencijalno uvođenje tzv. "lex specialis", ali istovremeno, ističe, da je od najvećeg značaja da nova regulativa stvori jasnu pravnu osnovu i reši sva otvorena pitanja koja opterećuju poslovanje bankarskog sektora.

- Bitno je da novi okvir svede retroaktivne promene na minimum i na taj način ponovo potvrdi i osnaži poverenje u pravni sistem Republike Srbije. Takođe, ponavljamo da je organizovanje bliskih konsultacija sa privatnim sektorom, u ovom slučaju – bankama, od ključne važnosti kako bi se osiguralo da nova regulativa bude sprovodiva i održiva.

- U našem je zajedničkom interesu da osiguramo da se očuva poverenje u pravni sistem Srbije i da se reforme nastave na predvidljiv i održiv način - poručuju iz Saveta stranih investitora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.