NavMenu

Stiže nemačka mašina za pasoše vredna 1,5 mil EUR

Izvor: Danas Sreda, 17.06.2009. 09:30
Komentari
Podeli

Zavod za izradu novčanica (ZIN) kupiće mašinu za personalizaciju biometrijskih pasoša vrednu 1,5 mil EUR kako bi se obezbedila pouzdana proizvodnja isprava za put u inostranstvo, saznaje "Danas".

Ponudu za ovaj uređaj već je dostavila nemačka firma "Milbauer" čije dve mašine sa pratećim softverom, vredne 4,5 mil EUR, MUP već koristi za unos podataka u blanko pasoše koje dostavi ZIN.

Prema saznanjima "Danasa", razlog kupovine nove mašine nije povećanje kapaciteta, budući da MUP trenutno podmiruje ili je blizu da zadovolji dnevne potrebe od oko 5.000 pasoša, već strah da bi postojeće mašine usled preopterećenja mogle da zakažu što bi dovelo do zastoja u proizvodnji.

Sa druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da problem u personalizaciji pasoša nije u mašinama, već u ljudstvu. Oni zato predlažu da se ne kupuje nova mašina, koja će nakon završetka zamene pasoša biti suvišna, već da se taj novac iskoristi za obuku i usavršavanje kadrova i na taj način zadovolje potrebe.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 17. jun 2009. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.