NavMenu

Besna kobila i dalje čeka svoju šansu - Planina koja ima potencijal da postane najveći ski centar u Srbiji

Izvor: B92 Utorak, 08.01.2019. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)Ilustracija
Na 40 kilometara od Vranja, nedaleko od autoputa E-75, nalazi se planina Besna kobila, koja ima ozbiljan skijaški potencijal. Najviši vrh nalazi se na 1.923 metra nadmorske visine, a sa Besne kobile možete videti Kopaonik, Rilu u Bugarskoj i Šar-planinu.

Ono što je najzanimljivije jeste da su joj vrhovi većinu godine pod snegom dok je podnožje planine, u kojem se nalazi i Vranjska banja, poznato po lekovitim izvorima termalne vode, prekriveno pašnjacima i šumama.

Tek pre deset godina formirano je Javno preduzeće Skijalište Besna kobila, čiji je zadatak da obezbedi neophodnu infrastrukturu, kako bi se ovaj netaknuti biser Srbije ustoličio na mapi nekih od najboljih skijališta. Trenutno sve što postoji na njoj jeste planinarski dom "Besna kobila" koji broji sedamdesetak kreveta i vikend-naselje ispod.

Dobra vest je da se vaučeri koje deli Vlada Srbije mogu iskoristiti upravo u ovom domu, a zvaničan je podatak da na ovoj planini najviše Beograđana i Vojvođana odmara tokom prolećnih i letnjih meseci.


Ipak, kada se govori o Besnoj kobili, treba imati na umu da je u pitanju ozbiljan potencijal za skijaški centar jer, prema rečima Vranjanaca, Kobila ima bezbroj staza koje su podjednako izazovne kao one na Kopaoniku.

O potencijalima Besne kobile eKapija je pisala još 2014. godine, kada je gradska uprava Vranja uradila Nacrt Plana detaljne regulacije centralne zone ovog skijališta. Taj plan podrazumevao je da to postane moderan planinski centar sa ski stazama, žičarama, etno selom, vikend naseljem i objektima za smeštaj turista.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.