NavMenu

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije - Startuju povoljni krediti

Izvor: Blic Nedelja, 17.05.2009. 12:33
Komentari
Podeli

Mlađan DinkićMlađan Dinkić

Zahvaljujući sredstvima odobrenim od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedeljak, 18. maja, će startovati Vladin program povoljnijih kredita. Bankama koje budu plasirale novac privredi po povoljnijim kamatnim stopama po prvi put će ti iznosi biti tretirani kao odbitna stavka od obavezne devizne rezerve kod NBS, kaže za "Blic nedelje" ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Kao podršku programu ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih posledica svetske ekonomske krize, bord direktora MMF prekjuče je Srbiji odobrio stendbaj aranžman od 2,942 milijarde EUR. Prema odluci objavljenoj na sajtu MMF, Srbija može odmah da povuče 788 mil EUR, iznos do 2,1 milijarde evra moći će da preuzme do kraja 2009, a ostatak sledeće godine.

Novac MMF prevashodno je namenjen za jačanje deviznih rezervi i kursa nacionalne valute, ali je njegov značaj još veći kada je reč o vraćanju poverenja stranih kreditora u našu ekonomiju, kaže ministar Dinkić.

– Jako je važno što sada možemo biti sigurni da će dinar u naredne dve godine biti stabilan. Ali još je važnije što će aranžman sa MMF-om aktivirati naš sporazum sa deset inostranih banaka najvećih kreditora srpske privrede. Po tom sporazumu, te su se banke obavezale da će u ovoj godini zadržati najmanje isti obim kreditiranja privrede kao u prošloj godini. Podrška MMF-a omogućiće odobravanje novih kredita, što faktički znači da će anuiteti srpske privrede koji 2009. pristižu za naplatu, a koji premašuju 5,5 milijardi evra, biti refinansirani – objašnjava Dinkić.

Injekcija MMF-a i aktiviranje sporazuma sa najvećim kreditorima, navodi Dinkić, stvara prostor centralnoj banci da ublaži monetarnu politiku i stimuliše odobravanje dinarskih kredita.

– Ja preporučujem privredi da se zadužuje u dinarima. Trenutno kamatna stopa na dinarske kredite iznosi 10,5 odsto godišnje, a ja očekujem da ćemo u drugoj polovini godine imati jednocifrenu kamatu. Čim NBS snizi referentnu kamatnu stopu sa 14 na 13 odsto, a realno je očekivati da se to uskoro dogodi, kamata na dinarske kredite privredi pašće na 9,5 odsto godišnje – kaže Dinkić dodajući da aranžman sa MMF-om, između ostalog, stvara prostor i za smanjivanje bankarskih marži koje su trenutno previsoke.

Od 2.000. do danas MMF je odobrio Srbiji četiri finansijska aranžmana u ukupnoj vrednosti od oko 1,92 milijarde dolara. Najnoviji aranžman trajaće do aprila 2011. godine.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 17.05.09.)

Tagovi:
Mlađan Dinkić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Evropa i Afrika se povezuju tunelom ispod mora - Biće spreman za Svetsko prvenstvo?

Maroko, Španija i Portugal zajedno će ugostiti Svetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine, a upravo je ta godina iznesena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Evropu i Afriku. Ideja o gradnji tunela između Španije i Maroka prvi se put javila još 1979. godine, a ovih je dana oživljena i o njoj se intenzivno razgovara u dve susedne zemlje, koje deli more i Gibraltarski moreuz. Trenutno let između španske metropole Madrida

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.