NavMenu

Srbija postala punopravna članica CERN-a, pogodnosti i za privredu

Izvor: eKapija Petak, 14.12.2018. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Savet Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja (CERN) na 191. sednici jednoglasno je usvojio rezoluciju o prijemu Srbije kao 23. članice ove najveće naučne organizacije u Evropi. Punopravno članstvo Srbije će postati efektivno posle usvojene interne procedure u Srbiji i posle završenog registracionog procesa u UNESCO, međunarodne organizacije koja sprovodi ratifikaciju zemalja članica.

- Moje lično mišljenje je da je ovo jedan od važnijih događaja za našu državu u novijoj istoriji - kaže prof. dr Petar Adžić, predstavnik Srbije u Savetu CERN-a i predsednik državne Komisije za saradnju sa CERN-om.

- Srbija je naslednica nekadašnje Jugoslavije koja je prvo 1953. godine, zajedno sa 11 zapadnoevropskih država potpisala konvenciju o osnivanju, a 29. septembra 1954. godine i zvanično postala jedna od država osnivača CERN-a. Srbija je zatim 1962. napustila organizaciju dobivši tada posmatrački status. Imajući to u vidu, može da se kaže kako se na izvestan način naša država vraća u porodicu CERN-a posle više od 55 godina - kaže Adžić, napominjući da je proces prijema trajao 10 godina.

Srbija je saradnju sa CERN-om formalno obnovila i pre toga, 2001. godine, kada je potpisala Ugovor o saradnji zahvaljujući čemu su srpski fizičari počeli da rade na eksperimentima ATLAS i CMS, i učestvuju u potrazi za Higsovim bozonom.

Narednih godina, istraživači iz Srbije povećavaju svoj angažman u CERN-u, a Srbija se uključuje i u čitav niz drugih eksperimenata. Tokom 2012. godine Srbija je postala pridružena članica CERN-a. Tokom 2018. godine Srbiju je posetila visoka delegacija CERN-a koja je potom dala pozitivno mišljenje Savetu CERN-a o Srbiji. Savet je o članstvu odlučivao na zatvorenoj sednici.

- Srpska naučna zajednica doprinosi CERN-u već dugi niz godina. Želim dobrodošlicu našoj 23. članici i radujem se jačanju naše saradnje - rekla je dr Fabiola Đanoti, generalna direktorka CERN-a nakon odluke Saveta CERN-a.

CERN je međunarodna organizacija koja okuplja najrazvijenije evropske države sa "misijom da istraži od čega je sastavljen Univerzum i kako on funkcioniše".

Više desetina hiljada fizičara iz celog sveta radi na CERN eksperimentima, a uz njih i ogroman broj inženjera, tehničkog osoblja, predstavnika privrede i ekonomije. U CERN-u je izgrađen najmoćniji akcelerator današnjice, Veliki sudarač hadrona (LHC) na kome je 2012. otkriven Higsov bozon.

Zvanična ceremonija prijema Srbije planirana je za početak 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.