Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.11.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od influensera do content marketinga - Webiz edukacija o advertajzingu okupila u Subotici 200 marketara

(Foto: Webiz)
U Subotici je od 16. do 18. novembra održana još jedna Webiz edukacija, čija je tema bila digitalni marketing. Oko 150 učesnika imalo je priliku da tokom tri dana trajanja događaja sazna koji su najnoviji trendovi u advertajzingu, u kom pravcu se kreće industrija komunikacija i kakav je značaj društvenih mreža i influensera u promociji proizvoda i usluga. Predstavljene su i najuspešnije kampanje iz proteklog perioda, a po prvi put je održan i Webiz Night Talk, gde je u opuštenijoj atmosferi razgovarano o kreativnosti i marketingu.

Među predavačima su bili eksperti za digitalni marketing vodećih agencija u Srbiji i praktičari koji su govorili o konkretnim primerima, zatim svetski priznati umetnici koji su ponudili svoje predloge za podizanje kreativnosti na viši nivo, kreativni strateg, biznis konsultant, profesor Beogradskog univerziteta i mnogi drugi.

- Posle godinu dana profilisanja događaja, ovo je verovatno prvi Webiz koji je ispratio jednu temu od početka do kraja, kako programom i predavačima tako i vizuelno, zvukom, svetlom. Mislim da smo postigli efekat i pomogli učesnicima da se skoncentrišu na teme koje su bile vezane za borbu između kreativnosti i algoritma, između čoveka i mašine... Nadam se da smo odgovorili na neka pitanja, da smo otvorili neke teme za naredne događaje i da smo, zajedno sa ljudima koji dolaze iz drugih industrija, podstakli našu publiku da razmišlja u nekom drugom pravcu - izneo je svoje prve utiske po završetku događaja Vladimir Kovač, direktor Webiz-a.

On je za eKapiju ocenio da kao organizatori mogu biti veoma zadovoljni, jer o interesovanju dovoljno govori i podatak da je posle pet godina u Subotici prvi put rasprodat ceo hotel.

(Foto: Webiz)
- Uključili smo i studente sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i sa Više tehničke škole, da ponudimo i mlađim naraštajima određeno znanje i da ih uputimo u svet digitala. Prezadovoljni smo, pomalo umorni, ali već sutra počinjemo da planiramo novi Webiz - najavio je Kovač.

Iz agencija u penziju otišao samo - vozač!

Prvog dana Webiz edukacije u Subotici Anđelko Trpković iz agencije Publicis One Adriatic govorio je o industriji komunikacija danas, dok se Rajna Dragićević, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u svom predavanju bavila takozvanim "srpskim jezikom 2.0" i nedoumicama u vezi sa svakodnevnim korišćenjem stranih reči i izraza, ali i načinom kreiranja novih fraza koje razumeju samo određene uske grupe ljudi - iste profesije, starosne ili socijalne grupe...

Tema prvog panela, koji je moderirao Ivan Bildi, stručnjak za digitalni marketing, bila je dilema koja je često prisutna u kompanijama kada je reč o marketingu - da li razvijati inhouse tim ili angažovati agenciju? Zaključak Katarine Kostanić iz Cedevite i Ljubiše Egelje iz Societe Generale banke bio je da univerzalno rešenje ne postoji, pa su tako s jedne strane kao plus izneli brzinu i agilnost manjeg agencijskog tima, dok je s druge strane prednost inhouse odeljenja što se nalazi na licu mesta i svakodnevno "živi brend" koji zatim predstavlja široj javnosti.

- Često se dešava da zaposleni u agencijama prelaze u brendove, odnosno kompanije koje su ih prethodno angažovale, dok je obrnut slučaj prilično redak. Izgleda da je brzina rada i multitasking u agenciji nešto što ipak više odgovara mladima, dok je radno mesto u kompaniji želja starijih, koji žele da se "skrase" posle nekog vremena - jedan je od zaključaka panela, koji je završen uz komentar iz publike da je jedini zaposleni koji je otišao u penziju iz marketinške agencije bio - vozač!

Pozovi influensera radi uspeha

(Foto: Webiz)
O ulozi influensera na društvenim mrežama i njihovom ponašanju, načinu prezentovanja i ceni, kao i o dometima kada je reč o promociji određenih proizvoda i(li) usluga, govorila je Andrea Baba iz agencije Pioniri Communications, dok su gosti Aleksandre Petrovski na panelu o ovoj temi bili poznati influenseri - Ana Janković (Ana2Cats) i Aleksandar Kesegi (Stuberi).

Učesnici Webiza mogli su da vide i primere nekoliko uspešnih kampanja. Ana Danilović i Mirko Radeka iz Executive Group-a objasnili su kako su rešili "najveću balkansku dilemu" - prase ili jagnje, kroz živi prenos prvomajskog uranka, što je inače bila reklama za Lav pivo. Sofija Bulatović iz Mercatora S prikazala je kako je košarkaška reprezentacija Srbije "postala vicešampion u pauzi emitovanja reklame za Rodu", a Marko Marjanović i Nikola Parun iz Ovation BBDO predstavili su primer dobrih integrisanih komunikacija kroz odličnu kampanju Nektara sa Andrijom Miloševićem u glavnoj ulozi. Ivan Žagar i Andrea Parun iz Jaffe podsetili su nas na kreativni bilbord i priču o foliji u kampanji za Munchmallow.

Vladimir Zarić iz agencije Publicis One zapitao se kakva bi bila budućnost sveta marketinga ako sutra nestane Facebook, ali je prisutne brzo "utešio" pričom o drugim mogućim kanalima komunikacije, poput Vibera ili YouTube-a.

Mali noćni razgovori

Na ovogodišnjoj Webiz edukaciji prvi put je uveden i Night Talk, neformalniji večernji razgovor sa gostima - ne samo o marketingu. Učesnici ove premijere bili su Boris Miljković, kreativni direktor, režiser, scenarista i pisac, Mirjana Odić, nezavisni stvaralac, i Goran Jankuloski iz agencije Žiška. Oni su skoro puna dva sata zabavljali publiku pričom o kreativnosti i algoritmima, korenima, filozofiji i perspektivi marketinga, ali i o značaju kreativnih industrija, aktuelnim trendovima u umetnosti i biznisu...

(Foto: Webiz)
Treći dan bio je rezervisan za "Uputstvo za preživljavanje 2019". Nikola Mehandžić iz kompanije Mastercard bavio se temom platne (r)evolucije, Ivan Bildi je govorio o aktuelnim platformama za digitalni marketing, a Igor Černiševski se bavio privatnošću u praksi, uz osvrt na famozni GDPR.

Fanovi e-sporta imali su priliku da uživaju uz predavanje Miloša Skokića iz Žiške i Mihajla Džarila iz Fortuna Esportsa, koji su ovu vrstu zabave, izuzetno popularnu među najmlađim generacijama, predstavili kao veliki marketinški potencijal.

Događaj u Subotici završen je predavanjem Džastina Kirbija o contentu i budućnosti marketinga, i promocijom knjige "The definitive guide to strategic content marketing: perspectives, issues, challenges and solutions". Ovaj vodič za marketare Kirbi je napisao zajedno sa Lazarom Džamićem, koji je na promociji najavio da će se knjiga u srpskom prevodu pojaviti u knjižarama na proleće 2019. godine.

- Sledeći korak za Webiz je Zrenjanin, od 28. do 31. marta sledeće godine. Imaćemo dva događaja - najpre edukaciju sa temom e-commerca, za koju smo sigurni da će biti jedan od događaja koji će obeležiti u Srbiji e-trgovinu. Prošle godine smo samo na ovu temu imali sedam predavača iz inostranstva, a ovog puta ćemo pokušati to da nadmašimo. Naravno, sledi konferencija koja je poznata kao događaj koji možda i najviše motiviše mlade ljude da neku svoju budućnost i karijeru grade upravo u digitalnim vodama - najavio je za eKapiju Vladimir Kovač, direktor Webiz-a.

Marko Andrejić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.