NavMenu

Otvoren skup ministara transporta NR Kine i 16 zemalja CIE

Izvor: Tanjug/Beta Utorak, 16.10.2018. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Treći samit ministara transporta NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje NR Kine i 16 zemalja CIE, danas je svečano otvoren u Beogradu.

Samit će trajati do 17. oktobra, a Srbija je prepoznata kao jedan od najaktivnijih učesnika u okviru mehanizma saradnje 16+1 i zemlja, koja ima vodeću ulogu u saradnji sa Kinom kad je reč o infrastrukturnim projektima, navodi zvaničan sajt Vlade.

Na samitu će se razgovarati ne samo o projektima koji se tiču Srbije, već o ukupnoj saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i njenom daljem razvoju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 mlrd EUR, a da je od toga oko 9 mlrd EUR vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima.

Ona je posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope novinarima rekla da je važno da sve zemlje rade na povezivanju i na uklanjanju nefizičkih barijera, navodi Beta.

- Srbija je prepoznata kao jedan od lidera u saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture i koja radi na povezivanju sa regionom - rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da su na ministarskom samitu razmenjena iskustva svih zemalja učesnica u mehanizmu 16+1, i da su razgovarali o poboljšanju povezanosti u regionu i smanjenju nefizičkih barijera, kako bi se povećao protok robe i ljudi.

Važnost ovih stavki istakao je na otvaranju skupa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan auto-put koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje sa Bugarskom i Makedonijom. Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri - rekao je predsednik Srbije i dodao da to moramo da ispravimo.

- Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu Jedan pojas, jedan put - rekao je Vučić.

Ministar transporta Kine Li Sjaopeng rekao je da je namera da se ojača mehanizam saradnje 16+1, posebno u vodnom saobraćaju.

Potrebno je, kako je rekao, ojačati saradnju u oblasti logistike, ali i povećati kapacitet kadrova, kroz usavršavanje u Kini.

Predstavnik Kine za zemlje CIE iz sekretarijata Pekinga, Li Juđe izrazio je zadovoljstvo što učestvuje na skupu i češtitao domaćinu na uspešnoj organizaciji, prenosi Tanjug.

- Odnos Kine i svih zemalja CIE je na nivou koji je u istoriji najbolji - istakao je on.

Kako je naglasio, robna razmena Kine i sveta je prošle godine premašila svetski rekord, a puno stranih firmi dolaze i investiraju u Kinu.

Zamenica gradonačelnika Pekinga, Vang Hung, podsetila je da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope imaju tradicionalno prijateljstvo.

Istakla je da je formirana kompletna mreža saradnje Kine i drugih zemalja CIE i da su doneti konkretni planovi kako da se ta saradnja poboljša kako bi životni standard građana bio bolji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.