NavMenu

Fabrika autokomponenti IMI otvorena u Nišu - U pogon investirano 33 mil EUR

Izvor: Tanjug/Beta Subota, 29.09.2018. 13:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Kraj Niške Banje u subotu, 29. septembra, je otvorena filipinska fаbrika zа elektronske аutokomponente IMI, koja će zaposliti 1.250 ljudi, među kojima će biti 500 inženjera.

U fabriku, izgrađenoj na 14.000 kvadrata, uloženo je više od 33 mil EUR i u njoj će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI ima svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

Otvaranju fabrike na Loznom kalemu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je posle otvaranja fabrike kazao da će pokušati da od Niša napravi regionalni ekonomski centar kao i da će proizvodi iz IMI-ja u Nišu ići u najznačajnije kompanije širom sveta, poput Bosch

- IMI-ju želim dobre rezultate i da uposlite što više naših građana - rekao je Vučić i dodao da će svi putevi, koji će biti izgrađeni, učiniti da Niš postane raskrsnica svih puteva.

Direktor kompanije IMI Žil Bernard, smatra da će ta kompanija biti akcelerator za nove strane investicije u oblasti naprednih tehnologija u Srbiji.

Predstavnici kompanije IMI su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Niša pokloniili prve proizvode iz fabrike IMI u Niškoj Banji, koji služe za daljinsko otvaranje garaže.

Bernard je rekao da se ta kompanija bavi novih tehnologijama i da je uključena i u autonomne sisteme vožnje, bez komandi čoveka.

On je upoznao prisutne sa istorijatom kompanije dodajući da je IMI članica poznate filipinske kompanije Ayal koja je kotirana na berzi. Naveo je da IMI dizajnira i proizvodi elektronske module za autoindustriju, ali i aero nautiku i da su prisutni u 10 zemalja, na 21 lokaciji.

- IMI radi u Aziji, Evropi, Severnoj Americi, Australiji, Južnoj Americi i zaista smo osvojili ceo svet i to je bitno za Srbiju. U prethodnih 10 godina smo zabeležili veliki rast, prošle godine smo proslavili prvu prodaju veću od milijardu dolara. Imaćemo ove godine još veći rast - izjavio je Bernard ovom prilikom i dodao "sredinom oktobra imaćemo obilazak našeg prvog velikog klijenta, sigurni smo da će to biti proces koji će dovesti do prodaje od preko 100 mil EUR".

Regionalni direktor za operacije u EU Erik Serž de Kandido je rekao da ovo specijalni dan za tu kompaniju i da im je velika čast što prisustvuje i predsednik Srbije.

- Počeli smo 2015. potragu za novom lokacijom na Balkanu, koja će podržati naš rast u Evropi. Procenjivali smo nekoliko različitih lokacija, bilo je tu i nekih egzotičnih lokacija na kojima smo imali sastanak, na primer u Jagodini kada je sastanak bio organizovan u Zoološkom vrtu. Odlučili smo se da investiramo u Nišu - rekao je Kandido.


Dodao je da otvaranjem fabrike, započinju novo poglavlje u Srbiji kao i da su u fabrici već zaposlena 74 radnika, i da će ta fabrika biti prikaz industrijske izuzetnosti IMI-ja, pošto će u fabrici biti integrisano sve znanje i iskustvo koje su skupili iz celog sveta u toj oblasti.

- Odgovorićemo najnovijim zahtevima iz automobilske industrije. Ovo je polovina ukupne veličine fabrike, imaćemo mogućnost da zaposlimo ukupno 2.000 radnika, imaćemo 25 proizvodnih traka - rekao je Kandido.

Prema njegovim rečima, u toj fabrici će se proizvoditi 80 do 100 miilona elektronskih ploča godišnje, tako da će i u proseku šest ploča iz te fabrike biti ugrađeno u svako novo vozilo u Evropi, gde se proizvede 50 miliona vozila godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.