NavMenu

Kompleks Tvrdimići u Istočnom Sarajevu prostiraće se na skoro 25 hektara - Predviđeno vikend naselje i rekreaciona zona sa zip-lajnom

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.09.2018. 16:49
Komentari
Podeli

Nacrt Urbanističkog projekta za kompleks TvrdimićiNacrt Urbanističkog projekta za kompleks Tvrdimići
U Opštini Istočno Novo Sarajevo krajem avgusta je usvojen Nacrt urbanističkog projekta za turistički kompleks Tvrdimići, koji opština planira da gradi u narednom periodu, a gde su pojedini sadržaji već realizovani. Prema Nactu plana, predviđena je gradnja vikend naselja, rekreacione zone sa trim stazama i zip-lajnom, sportski tereni, prirodni amfiteatar, te vidikovac sa koga će se pružati pogled na grad.

Kako su za eKapiju rekli u Opštini Istočno Novo Sarajevo, u toku je javni uvid u Nacrt plana koji će trajati do 20. oktobra.

- Unutar zone, pored već izgrađenih objekata, planira se izgradnja vikend naselja sa tri vrste tipskih vikend kuća. Za gradnju tih kuća predviđeno je ukupno 45 parcela, a zbog različitih tipova kuća i parcele će biti različite. Vikend naselje je zamišljeno bez postavljanja čvrstih ograda između objekata, već sa živom ogradom i zelenilom – navode u Opštini.

Osim vikend naselja planirana je i izgradnja rekreacione zone. U Opštini navode da celi kompleks obuhvata površinu od 24,9 hektara.

- Rekreaciona zona obuhvata poslovne objekte namenjene za turizam i ugostiteljstvo, trim staze, zip-lajn, instalaciju vidikovca na najvišoj tački sa pogledom na grad, sportske terene, dečije igralište, prirodne amfiteatre, te izgradnju pomoćnog objekta uz lovački dom.

Uz sve to podrazumeva se izgradnja kvalitetne infrastrukturne mreže koja će povezati te sadržaje, dodaju u Opštini.

Projekat amfiteatra Beli vuk (Foto: Grad Istočno Sarajevo)Projekat amfiteatra Beli vuk
U sklopu kompleksa Tvrdimići do sada je izgrađen lovački dom, prirodni amfiteatar Beli vuk sa spomenikom, postavljeni su drveni letnjikovci za odmor, a omogućeno je i vodosnabdevanje buduće zone.

- Opština Istočno Novo Sarajevo planira u narednom periodu da završi zakonske procedure oko usvajanja Plana, te nastavak izgradnje sadržaja predviđenih tim planom. Nastavak radova podrazumeva izgradnju igrališta za mali fudbal, sa još jednim prirodnim amfiteatrom koji će služiti kao tribina sa pogledom na sportski teren. Navedeni sadržaj je sa istočne strane od postojećeg objekta lovačkog doma.

Opština još nema podatke koliko je novca potrebno uložiti u planirani kompleks. Približna vrednost sadržaja biće procenjena upravo Planom čija je izrada u toku.

Projekat bi delom mogao biti realizovan modelom javno-privatnog partnerstva, a u Opštini upravi navode da će odluku o tome doneti tek u predstojećem periodu.

- Do sada je u izgradnju objekata novac ulagala isključivo Opština Istočno Novo Sarajevo, a vodovodnu infrastrukturu je izgradilo preduzeće Vodovod i kanalizacija Istočno Novo Sarajevo.

Opštinska uprava poručuje da će izgradnjom rekreacione zone i vikend naselja Tvrdimići ova sredina dobiti potpuno novi izgled. Biće to i jedinstven turistički kompleks u Republici Srpskoj i BiH, čime će itekako biti ojačana turistička ponuda Istočnog Sarajeva.

Nastavak radova je predviđen sledeće godine, početkom građevinske sezone.

V. Dž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.