NavMenu

PKS, Gorenje, FEFA i Institut Mihajlo Pupin podržavaju mlade ljude za razvoj karijere u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 21.09.2018. 15:12
Komentari
Podeli
Privredna komora Srbije u saradnji sa kompanijom Gorenje, Fakultetom FEFA i Institutom Mihalio Pupin u januaru 2017. godine počela je realizaciju dvoipogodišnjeg projekta EDU-LAB sa ciljem motivisanja mladih ljudi da studiraju i razvijaju svoju profesionalnu karijeru u Srbiji.

Projekat EDU-LAB podržan je od strane Evropske unije i osmišljen kao odgovor na jedan od najvažnijih socijalnih izazova u Dunavskom regionu – "brain drain" odnosno, odliv mozgova.

- Osnovni cilj EDU-LAB projekta je da poboljša institucionalne kapacitete i poveća uticaj visokog obrazovanja na tržište rada. Teži i da osnaži saradnju među javnim organima, ustanovama visokog obrazovanja i poslovne zajednice i tu smo značajnog partnera našli u kompaniji Gorenje u kojoj je već druga generacija studenata završila unapređeni program prakse - istakla je Ivana Kovačević iz PKS.

Specifičnost projekta je u tome što zahvaljujući unapređenom programu prakse, omogućuje studentima jedan interaktivniji rad i sticanje veština koje će im biti od pomoći u daljem ličnom i profesionalnom napredovanju.

- Tokom prethodne tri nedelje na praksi je boravilo nekoliko studenata završnih godina Fakulteta FEFA koji su se upoznali sa kompanijom, načinom rada i najvažnije – bili izuzetno angažovani i interaktivni. Prednosti programa su upravo u tome što smo sa Privrednom komorom Srbije i ostalim partnerima unapred definisali teme na osnovu kojih su studenti dobijali projektne zadatke, a među zaposlenima Gorenja imali su mentore iz sektora marketinga, prodaje, finansija i računovodstva koji su ih usmeravali u radu. Rezultati su više nego zadovoljavajući, i radujem se što ćemo ove mlade ljude videti među našim budućim kolegama - poručio je Goran Sorak iz Gorenja, dodavši da je Gorenje kao društveno-odgovorna kompanija među prvima koji su nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju potpisali podršku programu.


Studenti praktikanti koji su tokom prethodne tri nedelje bili u Gorenju ističu da je ovakav vid prakse i mentorstvo od strane iskusnih profesionalaca iz kompanije, prilika za primenu teorijskog znanja na konkretnim zadacima, ali i velika odskočna daska za prvo ozbiljno traženje posla nakon fakulteta, u koje će ući spremniji i sigurniji.

Pored projekta EDU-LAB i FEFA fakulteta, kompanija Gorenje ostvaruje saradnju sa još pet fakulteta i srednjim tehničkim školama čije učenike osposobljava za praktičan rad, unapređujući znanja obrazovnih profila koji su neophodni za obezbeđenje održivog poslovanja u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.