NavMenu

Zatvor za zagađivače - šta donosi novi paket zakona o zaštiti životne sredine

Izvor: Blic Nedelja, 22.03.2009. 10:18
Komentari
Podeli
Aleksandar VesićAleksandar Vesić


Zakoni koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije u sredu doneće oštriju kaznenu politiku za zagađivače širom Srbije. Njihovom primenom biće uspostavljen pravni okvir za bolju zaštitu životne sredine, reciklažnu industriju i upravljanje opasnim otpadom, hemikalijama i otrovima, kaže za "Blic nedelje" Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

– Ovim zakonima pooštrava se kaznena politika prema zagađivačima i svima koji negativno utiču na životnu sredinu. Zakon o zaštiti vazduha, kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine sastavni su deo paketa zakona, i njima će biti regulisana odgovornost velikih zagađivača. Oni će od sada imati kako prekršajnu, tako i krivičnu odgovornost, a preti im i zatvorska kazna ukoliko dođe do ekološkog akcidenta – objašnjava sagovornik "Blica".

On naglašava da će lista zagađivača, koji plaćaju naknade po principu "zagađivač plaća" , biti proširena sa onih koji plaćaju naknade za zagađenje vazduha i na one koji zagađuju vodu i zemljište. Takođe, što pre spoznaju svoje obaveze i prihvate odgovornost, zagađivači će shvatiti da im je isplativije ulaganje u zaštitu životne sredine nego plaćanje naknada, taksi i kazni.

– Moramo da promenimo loše navike, da prestanemo da zagađujemo životnu sredinu i pređemo na čistije tehnologije. U pitanju je naš opstanak, odnosno opstanak naše proizvodne industrije, a ne samo usklađivanje zakona sa propisima EU – kaže Vesić.

Značaj zakona u oblasti upravljanja otpadom je u tome što predviđaju osnivanje velikih regionalnih reciklažnih centara, u kojima će se sortirati i prerađivati sav otpad koji ima upotrebnu vrednost iz više gradova ili opština. Lokalne samouprave će moći same, shodno svojim finansijskim mogućnostima, da izaberu na koji način će regulisati prikupljanje, sortiranje i transport komunalnog otpada do reciklažnih centara.

– Kako nisu sve opštine podjednako razvijene, mi ćemo u sklopu akcije "Očistimo Srbiju" pomoći opštinama koje nemaju najosnovnija sredstva za sakupljanje i odvoženje otpada. Takođe, predložićemo lokalnim samoupravama da se što pre organizuju, udruže i dogovore oko formiranja regionalnih deponija i reciklažnih centara – dodaje Vesić.
Otvaranjem ovih regionalnih centara otvoriće se i veliki broj radnih mesta, a industrija reciklaže će, osim smanjenja nezaposlenosti, doprineti i uštedi energije, novca i očuvanju prirode. Očekivano je da se već kroz godinu dana od stupanja na snagu ovih zakona počne sa zapošljavanjem većeg broja ljudi.

Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i zakonom o upravljanju opasnim otpadom, uvešće se sistem upravljanja opasnim otpadom, kao i produžena odgovornost proizvođača za sopstvene proizvode. Takođe, njima je predviđena i izgradnja postrojenja za preradu fizičko-hemijskog otpada. Novac za gradnju ovog postrojenja Srbija će dobiti od Evropske unije, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja zajedno sa Ministarstvom odbrane je trenutno u fazi pregovora i pronalaženja lokacije za gradnju.


– Izgradnjom tog postrojenja, ubuduće možemo zbrinjavati opasan hemijski i ostali otpad nastao proizvodnjom na teritoriji Srbije. Većina tog otpada je sada nepravilno uskladištena po fabrikama i može jedino da se izveze u inostrana postrojenja. Međutim, za to nemaju novca ni fabrike ni država. Njegovom izgradnjom fabrikama se pruža šansa da uz minimalne troškove reše problem skladištenja otpada, te da njihov otpad od opasnog postane bezopasan, a eventualno i da se delom vrati u proces proizvodnje ako je to izvodljivo – tvrdi Vesić.

Poslanici da se izjasne

Skupština bi u sredu, 25. marta, trebalo da usvoji predloge zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, o hemikalijama, o biocidima, o zaštiti vazduha, o zaštiti prirode, o zaštiti od buke, o jonizujućem zračenju i nuklearnoj sigurnosti, o nejonizujućem zračenju, o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 22.03.2009.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.