NavMenu

EPS nabavio robota za varenje bagera

Izvor: Tanjug Sreda, 12.09.2018. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je Kolubaru Metal, gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara.

EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara Metal u narednih pet godina bude na nivou da može sama da napravi rotorni bager – glodar, rekao je Grčić.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje Panasonic TM–1800WG III, a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i istestiran i da je sada već u punoj upotrebi.

Kako Grčić ističe, robot ne može da pravi greške. Ako uzmete dva najbolja radnika varioca videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj, naveo je Grčić.


Do 30% je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.

- To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji Kolubare Metala - naglasio je Grčić.

Naveo je da Kolubara Metal ima svoje mesto u budućnosti.

- Da možemo sami svojom pameću i opremom da izgradimo kompletan glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba - zaključio je Grčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.