NavMenu

Dokapitalizacija Univerzal banke do kraja 2005.god

Izvor: Pregled Sreda, 09.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Univerzal banka a.d. uspešno posluje već 14 god. Danas je to privatizovana bankarska institucija koja broji preko 400 akcionara. Oko 20 akcionara su većinski i to su velike firme poput “Velefarma” i “Globos osiguranja”, a svega  8% “otpada” na javna preduzeća i fondove. Mreža  njenih filijala prostire se po celoj Srbiji. U Beogradu, usluge ove banke mogu se dobiti na 5 lokacija. Banka  obavlja, između ostalog, sve devizno-kreditne poslove i platni promet  sa inostranstvom, i ima otvorene račune kod inobanaka u 10 zemalja sveta.

 

Dugoročni strateški cilj  ove banke je da na finansijskom tržištu učestvuje sa 10 % potencijala, a njeno trenutno učešće iznosi ispod 5 %. U 2004.god  rast bilansne sume bio preko 40 %, a pribavljena sredstva uvećana za 50, a  vlastita za 20 %. Devizna štednja je dvostruko uvećana,  a broj klijenata banke povećan za 30 % . U 2004.god  bilo je emitovano 1,5 mil EUR i ta emisija  je u celini prodata u roku od mesec dana, a sledeća u visini od najmanje 2 mil EUR, biće puštena u toku 2005.god. Uporedo sa dokapitalizacijom, planira se održavanje stope profitabilnosti na nivou iznad drugih banaka. Trenutna stopa profitabilnosti  Univerzal banke je iznad 10 %, dok je 2004.god bila  oko  12%. U 2004. god je bilo planirano da novčani deo kapitala dostigne cifru od 20 mil EUR, ali je zbog pomeranja kursa iznosio 19 mil EUR, što je opet daleko iznad cenzusa, koji je 10 mil EUR. U 2005.god planirano je  oživljavanja poslova, prvenstveno poslova sa stanovništvom. Trenutno banka ima oko 10.000 izdatih Dina kartica. U 2005. god očekuje da svi oblici depozitnih potencijala porastu za 30 %, da stopa prinosa kapitala bude između 10 i 12%  a stopa prinosa aktive, oko 4 %.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.