NavMenu

Kikindska fabrika Toza Marković na putu oporavka - Trećina crepa ide u Rumuniju

Izvor: kurir Ponedeljak, 03.09.2018. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
U proizvodnim pogodina fabrike crepa i pločica Toza Marković radi se punom parom, a poslovodstvo zadovoljno trlja ruke jer je pred njima vrhunac prodaje.

Vladimir Ilić, generalni direktor preduzeća Toza Marković, navodi da su septembar, oktobar i novembar tri udarna meseca, kada ostvaruju skoro 50% svojih prihoda. Sagovornik Kurira priznaje da su preduzete mere u cilju saniranja pogubnih posledica katastrofalno loše privatizacije, a i poslovanje nakon izlaska iz stečaja, dali opipljive rezultate.

- Nalazimo se na ozbiljom putu oporavka. Ovih dana trebalo bi da se okončaju pregovori između Srbijagasa, našeg većinskog vlasnika, i banaka. Fabrika bi od ove jeseni trebalo da bude oslobođena obaveza prema bankama - predočava Ilić.

- Revizorska kuća Deloitte izradila je ponudu na zahtev Srbijagasa kojim će biti otkupljena potraživanja od svih šest banaka. Oni su poverioci u prvoj klasi, u iznosu od 24 mil EUR. Preostalih 25 mil EUR, u klasi tri, već je velikim delom konvertovano u kapital, tako da će se to uraditi i sa preostalim dugom. U načelu, postoji saglasnost da će banke prihvatiti ponudu - pojašnjava Ilić.


On se osvrnuo i na 2 mil EUR vrednu investiciju, nedavno pokrenutu proizvodnju crepa velikog formata.

- Prodaja je počela pre mesec i po. Posebno smo zadovoljni plasmanom na rumunskom tržištu. U susednu zemlju plasiramo trećinu proizvodnje crepa, a ove godine beležimo rast prodaje od 10%. Još jedan ozbiljan investicilni ciklus nas očekuje naredne godine. Moramo da investiramo u liniju pakovanja crepa. Ograničeni smo fizičkom mogućnošću, tako da moramo da uložimo novac u automatsko klasiranje - naveo je Ilić i podsetio da su lane uložili 450.000 EUR u kupovinu dva digitalna štampača za proizvodnju pločica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.