Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.08.2018.| 14:17

Potpuno se srušio potporni zid na Koridoru 10 - Sanacija počela pre pet dana, ali je priroda bila brža

Urušen potporni zid (Foto: YouTube - RTS)
Potporni zid koji se tokom jučerašnjeg dana delimično obrušio na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina ispred tunela Predejane, na gradilištu južnog kraka Koridora 10, danas se srušio u potpunosti, javio je reporter Prve televizije, a prenele Novosti.

U pitanju je potporni zid koji se u proteklih pet meseci demimično obrušavao čak tri puta.

Juče ujutru, klizište je oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog autoputa. U trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini, a očevici kažu da su prvo videli oblak prašine i kako drveće pada niz brdo.

Danas je, međutim, situacija još gora jer se zid poptuno urušio.

Kako dalje prenosi B92, predstavnici Koridora Srbije kažu da su merni instrumenti pre mesec dana registrovali "pomeranje brda" iznad potpornog zida na Koridoru 10, koji se srušio.

Kako navode, svakodnevno se vrše geodeetska merenja i merenja stabilnosti same konsktrukcije, a uređaji su pre mesec dana pokazivali da je konsktrukcija propterećena.

Zbog toga su angažovani nemački stručnjaci i pre pet dana je počela sanacija, ali brdo ih je iznenadilo.

Prilikom urušavanja, stene su poptuno prekrile i levu i desnu traku auto-puta koji je tek izgrađen. Prekrivene su balvanima, stenama i gomilom zemlje.

Kako su za B92 rekli iz Koridora Srbije, procena je da je na ovom delu urušeno 4.000 kvadrata betonske galerije, ali i dodaju da to neće usporiti gradnju auto-puta jer će se paralelno raditi izgradnja kolovoznih traka i sanacija urušenih brda.

Na pitanje da li bi brdo koje se obrušavalo već tri puta i auto-put preusmeriti, iz Koridora Srbije navode da je "malo kasno za takve planove".

- U junu ove godine Koridori su doneli odluku da se potporni zid dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da se osigura trajna stabilnost, na žalost, događaji su nas pretekli - navode iz Koridora.

U poslednjih pet meseci na trasi od Grdelice do Predejana pokrenula su se tri klizišta koja su urušila betosnke galerije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.