NavMenu

ĐELIĆ: Srbiji bolje da se zaduži nego da proda "Telekom"

Izvor: Beta Utorak, 24.02.2009. 11:48
Komentari
Podeli
Božidar ĐelićBožidar Đelić


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas (24. februar 2009. godine) da je za zemlju bolje da se zaduži nego da proda "Telekom" da bi popunila budžet.

- Moramo uraditi sve da "Telekom" ne bude prodat samo zbog toga što su nam potrebni budžetski prihodi- rekao je Đelić na okruglom stolu Ekonomist media grupe o budućnosti javnih preduzeća u Srbiji.

- "Telekom" je sada u fazi ekspanzije- naveo je Đelić- zbog čega prodaja samo zbog popunjavanja budžeta nije u interesu srpske privrede.

Potpredsednik vlade je ocenio da bi država sa javnim preduzećima trebalo da potpiše trogodišnje sporazume u kojima bi se preciziralo kolike dividende očekuje od tih kompanija.

To bi trebalo, istakao je Đelić, učiniti posle pregovora sa Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu i rebalansu budžeta koji bi treblo da počnu polovinom marta.

On je ocenio da javna preduzeća u Srbiji imaju veliki potencijal, ali da njihova profitabilnost još nije dovoljno dobra.

Đelić je kazao da su od 2001. godine srpska javna preduzeća dobila više od dve milijarde evra donacija, od čega je oko 800 mil EUR dobila Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako je naveo, javna preduzeća su dobila i više od tri milijarde evra kredita, od čega još pola milijarde evra još nije povučeno.


Đelić je naveo da je Vlada opredeljana da zadrži većinski udeo u EPS-u, ali da proda "Jat Airways" kada se poboljšaju uslovi na tržištu. On je podsetio da će farmaceutska kompanija "Galenika" biti prodata na tenderu.

- Javna preduzeća u Srbiji poseduju ukupno 45% imovine srpske privrede, ostvarjuju oko 17% ukupnih prihoda i u njima radi 15,6% od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji- podsetio je Đelić.

Potpredsednik srpske vlade je kazao da u Srbiji ima više od 480 lokalnih javnih preduzeća koja su značajna za razvoj lokalnih zajednica, ali se njihovom razvoje ne posvećuje dovoljno pažnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.