NavMenu

U obrenovačkom selu Vukićevica otkriveno još 20 tona opasnog otpada

Izvor: Politika Sreda, 30.05.2018. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)Ilustracija
Više od 60 tona otpada, uglavnom opasnog, otkriveno je, kako nezvanično saznaje Politika, u obrenovačkom selu Vukićevica, i to na tri lokacije. Uviđaj na zabačenoj njivi, udaljenoj oko 200 metara od seoskog puta, počeo je u februaru kada je otkriveno oko 40.000 kilograma otpada uglavnom opasnog, a nastavljen je pre nekoliko dana kada je pronađeno više od 20 tona.

Vukićevica je na mapi srpskih ekoloških incidentnih mesta postala poznata još krajem decembra prošle godine. Tada je na porodičnom placu Zorana Markovića otkriveno više od 26 tona otpada, od koga je najveći deo bio opasan.

Nekoliko dana kasnije na privatnom placu Zoranovog dalje rođaka Dragana Markovića, u istom selu, pronađena su razbacana burad, takođe sa opasnim otpadom. I tu je bilo oko 12 tona otpada. Istog dana u Velikom polju u skladištu vinskog materijala pronađeno je 100 metalnih buradi od po 180 litara sa sumnjivim materijama.

Četrdeset dana posle prvog otkrića, istražni organi otkrili su ovu - treću lokaciju i otpad zakopan u njivi.

Za samo nekoliko dana rada stručnjaci su iz zemlje izvadili veliki broj zarđale, oštećene i otvorene buradi sa 40 tona opasnih materija, a kraj puta dodatnih 20 tona čvrstog sunđerastog otpada u obliku ploča.


Zbog nepristupačnog terena i lošeg vremena u martu i aprilu ovaj uviđaj je morao da bude prekinut, ali je nastavljen ovih dana i otkriveno je još otpada.

Analizu sadržaja iz zakopanih buradi uradio je Institut Mol. Utvrđeno je da je taj otpad u velikoj meri toksičan i opasan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Osim ove lokacije, kako nezvanično saznaje Politika, u Vukićevici je nedavno nađeno još jedno mesto koje može biti potencijalni izvor ekoloških problema. U jednoj od seoskih bara otkrivene su velike količine materije za koje se sumnja da su takođe opasne i otrovne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.