NavMenu

U junu novi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta

Izvor: eKapija Subota, 26.05.2018. 12:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: alexkatkov/shutterstock.com)Ilustracija
Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević najavio je u petak (25. maja 2018. godine) da bi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, čiji je cilj što veći stepen bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru, trebalo da bude usvojen u junu.

Kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije, Starčević je na poslednjem okruglom stolu u okviru javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, istakao da su njime propisani najsavremeniji standardi o tome kakva bi, na primer, trebalo da bude podloga i sve sprave za igru, da bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

Prema njegovim rečima, pomenutim dokumentom je definisano kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni i kako se postavljaju.

Takođe, kako je naveo, definisano je i kakva treba da bude podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine, naglasivši da sve mora da bude u skladu sa standardima koji su preuzeti iz evropske prakse.

On je ukazao na to da je pravilnikom definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu, ukazavši na to i da je oprema na dečjim igralištima trenutno regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.