NavMenu

Krajem septembra prvi proizvodi iz pogona Essex Europe u Zrenjaninu - Dolazak korejske grupacije u Srbiju šansa i za domaće dobavljače

Izvor: eKapija Petak, 25.05.2018. 12:16
Komentari
Podeli
Sa polaganja kamena temeljca pogona u ZrenjaninuSa polaganja kamena temeljca pogona u Zrenjaninu
Prvi uzorci emajlirane bakarne žice iz pogona Essex Europe u Zrenjaninu izaći će krajem septembra. Izgradnja fabrike, za koju je kamen temeljac postavljen u martu ove godine, privodi se kraju i kako navodi Frederic Weishaar, predsednik ove kompanije, konstrukcija će biti biti završena za dve nedelje.

Essex Europe, podsetimo, evropska je podružnica kompanije Superior Essex sa sedištem u Atlanti (SAD) i deo južnokorejske LS Group, a proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore. Kupci dolaze prvenstveno iz automobilske industrije.

Proizvodni kapaciteti Superior Essex obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, te postojeće 4 fabrike u Evropi, tačnije u Nemačkoj i Italiji, pa je novi pogon u Zrenjaninu deo strategije za proširenje evropskih kapaciteta, kako bi se izašlo u susret kupcima iz istočnoevropskih zemalja i efikasno odgovorilo na potražnju nastalu razvojem trenda elektrifikacije vozila.

U kompaniji, naime, s ubrzanim razvojem električnih automobila očekuju i povećanu tražnju za njihovim proizvodima i to, kako je precizirao Weishaar, iz dva razloga – najpre jer je takvim vozilima potrebno dva puta više žice nego klasičnim, te specijalizovani proizvod koji podržava mnogo veći napon.

Govoreći o važnosti investicije u Srbiji, koja će do 2023. godine dostići 30 mil EUR, Weishaar ističe činjenicu da je ovo prvi pogon u okviru grupacije koji će biti otvoren nakon 10 godina.

U prvoj fazi, precizira, zaključno sa krajem prvog kvartala 2019. godine, u Zrenjanin će biti uloženo 18 mil EUR i zaposleno 100 radnika, a kapacitet fabrike iznosiće 12.000 tona. Druga faza biće završena do 2023. godine, do kada bi Essex trebalo da duplira kapacitete i ukupno zaposli 160 ljudi.

- Ulažemo u opremu, ali i ljude, i zato će fabrika u Zrenjaninu biti vrhunskog kvaliteta i energetske efikasnosti. Već krajem septembra izaći će prvi proizvodi koji treba da zadovolje najviše standarde. Žicom, koju proizvedemo ovde, snadbevaćemo naše dobavljače u radijusu od oko 800 kilometara, a pre svega u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj - navodi naš sagovornik dodajući da će zrenjaninska fabrika biti pametna, zasnovana na digitalnom lancu snadbevanja, sa savremenom opremom i softverima koji će kontrolisati kvalitet proizvoda.

S ekspanzijom električnih automobila u Essex Europe očekuju i povećanu tražnju za njihovim proizvodima (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)S ekspanzijom električnih automobila u Essex Europe očekuju i povećanu tražnju za njihovim proizvodima
- Srbija je strateški vrlo važna za nas, jer ćemo sada, zajedno sa postojećim fabrikama u Nemačkoj i Italiji, moći da odgovorimo na potrebe svih naših partnera u Evropi. Zato su i njihove reakcije na otvaranje pogona u Zrenjaninu bile praćene oduševljenjem - navodi Weishaar.

Šansa za srpska preduzeća

Pogon Essex Europe u Srbiji biće šansa i za domaće dobavljače. Kako Weishaar ističe za naš portal, lokalne kompanije biće u prilici ne samo da budu dobavljači za zrenjaninsku fabriku, već i za druge proizvodne pogone u njihovom sistemu.

- Već su na izgradnji fabrike angažovane firme iz Srbije, a ne isključujemo ni mogućnost da ovde pronađemo dobavljače za naše fabrike u Nemačkoj ili Italiji. Ako, recimo, u Srbiji pronađemo dobavljače u kategoriji pakovanja koji mogu bolje da odgovore našim zahtevima nego što to rade postojeći, angažovaćemo ih i za naše druge proizvodne kapacitete u Evropi.


Ono što je za kompaniju strateški posebno važno, ističe naš sagovornik, je bakar. U Srbiji, kako navodi, postoji rudnik ove rude što je od velikog značaja za njih, kako zbog činjenice da je to njihova najvažnija sirovina tako i zbog logističkih pitanja. Ipak, dodaje, postojeći rudnici ne mogu trenutno da ih snabdeju proizvodom kakav im je potreban, pre svega u pogledu kvaliteta, ali se raduju najavljenim investicijama u ovom sektoru.

Kao razloge zašto su se odlučili da investiraju baš u Zrenjanin, Weishaar ističe lokaciju, adekvatan pristup energetskom sistemu jer je kontinuirano snabdevanje električnom energijom neophodno, te kvalitet radne snage i blizinu Univerziteta u Novom Sadu koji školuje vrhunske stručnjake iz oblasti elektrotehnike, IT-a i mašinske struke. Pre odluke da investiraju na severu Vojvodine, obišli su i druge lokacije u Srbiji - Pančevo, Smederevo, Šabac, Kragujevac, Niš..., kao i druge zemlje jugoistočne Ervope, pre svega Rumuniju i Poljsku. Ipak, nakon sagledavanja svih aspekata, uslova, razumevanja i podrške koju su ovde dobili, odluka je, kaže Weishaar, pala na Srbiju.

Osim rukovodstva koje je zaposleno još septembra prošle godine, 20 zrenjaninskih radnika već je započelo obuku u fabrici u Nemačkoj, a budući da je Essex globalna kompanija, Weishaar ističe I da će radnici iz Srbije sada moći ravnopravno da konkurišu za radna mesta u celoj grupi.

Essex Europe, podsetimo, dobavljač je najvećim auto gigantima kao što su BMW, Audi, Mercedes, dok u Srbiji snabdevaju Johanson Control u Nišu koji radi za FCA u Kragujevcu.

U Srbiji, kompanija je registrovana kao Essex Balkan.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.