NavMenu

JAT-u preti zabrana letenja u Francuskoj

Izvor: Danas Ponedeljak, 29.08.2005. 14:07
Komentari
Podeli

Aviokomapanija JAT Airways nalazi se na "belom spisku" bezbednih aviokomapnija Italije, ali ne i na sličnom spisku koji je objavila Francuska, piše štampa te dve zemlje. U Francuskoj i Italiji osvanuli su "beli spiskovi" proverenih aviokompanija, čiji avioni zadovoljavaju bezbednosne kriterijume, dok Evropska komisija radi na zaoštravanju mera bezbednosti u avionskom saobraćaju i sprema se da objavi "crni spisak" aviokompanija nepoželjnih na teritoriji EU. Na spisku italijanske Nacionalne uprave za civilnu avijaciju, pored JAT, nalazi se i Montenegroairlines, dok na listi francuske Generalne uprave za civilno vazduhoplovstvo nema ni dve naše, ali ni aviokompanija iz mnogih drugih zemalja EU i sa Balkana.

Tako se na italijanskom "belom spisku", koji je objavio list Korijere dela sera, nalaze i slovenačka "Adrijaervejz", hrvatska "Kroacijaerlajnz", kao i makedonska, rumunska, bugarska, mađarska i albanska kompanija. Na tom spisku, za koji se navodi da obuhvata aviotransportere koji odgovaraju normama bezbednosti EU za strane aviokompanije (SAFA) i mogu leteti i koristiti italijanske aerodrome, ne spominju se vazdušni transporteri iz Bosne i Hercegovine.Francuska "bela lista", koju je objavio dnevnik Figaro, znatno je kraća od italijanske, ali je i njena svrha mnogo uža i preciznija. Na njoj su 93 vazduhoplovne firme iz EU i sveta, za koje se navodi da je proverom utvrđeno da u potpunosti poštuju stroge evropske i francuske propise o bezbednosti.



U očekivanju mera EU na zahtev francuskog predsednika Žaka Širaka, u Francuskoj će biti uvedena "plava etiketa" za kompanije koje francuske vlasti smatraju bezbednim.


Na francuskom spisku tako nema ne samo JAT i Montenegroerlajnza, već nijedne od balkanskih aviofirmi, uključujući grčki "Olimpik", kao ni slovenačke, mađarske, češke, poljske, baltičke, ruske, ukrajinske i drugih aviokompanija. Francuske vlasti su ustanovile i spisak od desetak stranih kargo aviotransportera koji su "podobni" za prevoz robe na francuskoj teritoriji.

Nadležni u Evropskoj komisiji su rekli da će "crni spisak" nebezbednih aviotransportera biti vrlo uskoro utvrđen na nivou Unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.