Izvor: RTS | Ponedeljak, 23.04.2018.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moderni stambeni kompleksi sve češće niču i u Srbiji - Betonske spavaonice menja raznovrsnost sadržaja

(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Prema podacima Zavoda za statistiku o broju izdatih dozvola u februaru 2018. broj stanova u izgradnji veći je za čak 133% nego pre godinu dana.

Posle višegodišnjeg pada zbog ekonomske krize u Srbiji se beleži ne samo porast građevinske aktivnosti, nego i kvalitetnija stanogradnja i veće interesovanje investitora.

Sajam građevinarstva, arena investicija u arhitekturi i urbanizmu, okupila je arhitekte, urbaniste i investitore sa inovativnim pristupima gradnji.

Posle decenija nelegalne gradnje, konačno se sve više uvažavaju i zahtevi struke u projektovanju i osmišljavanju naselja.

- Čovekomernost, vraćanje prirode u gradski ambijent, sve više je prisutna u gradu kroz kondominijume – zatvorene kontrolisane stambene celine koje su lepo uređene, imaju svoje održavanje i sadržaje za decu - rekao je arhitekta biroa Arhipro Miloš Petrović.

Najveća građevinska aktivnost, oko 50%, je u beogradskoj oblasti. Dok je nekad Novi Beograd nazivan betonskom spavaonicom, danas se tamo grade stambeni kompleksi sa svim sadržajima.

- Zgrade su ukomponovane sa javnim prostorima u kojima su integrisani zelenilo, prostor za odmor, dečja igrališta, kafei. Stanovnici iz drugih blokova dolaze tu da uživaju, da se odmaraju - ističe Ljiljana Blagojević, arhitekta Deka inženjeringa.

Iako je poslednjih godina pao ukupan promet stambenih nepokretnosti novi kvalitetni stanovi odlično se prodaju.

- Savremeni brzi tempo života diktira da jedno kompletno naselje u kome treba ljudi udobno da žive treba da ima određene sadržaje koji će im obezbediti taj udoban život. Oni investitori koji su prepoznali moderne zahteve tržišta i zapravo formirali tu vrstu projektnih zadataka prema svojim arhitektama – oni uspevaju na tržištu - ukazuje Dušica Gaković iz novobeogradskog Bloka A.

U novim stambenim kompleksima stanovi se prodaju i pre završetka gradnje. Prosečna cena kvadrata u Beogradu u novogradnji povećana je 5% u prethodnih godinu dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.