NavMenu

Vlada Srbije usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije - Jedinstveno digitalno tržište ubrzava privredni razvoj

Izvor: eKapija Petak, 20.04.2018. 17:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je u petak (20. aprila 2018. godine) da je usvajanjem Strategije razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, vlada pokazala spremnost za potpunu digitalnu transformaciju.

Ona je istakla da Strategija, koju je vlada usvojila na poslednjoj sednici, definiše mere obezbeđivanja infrastrukture za razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta u Srbiji, u skladu sa strateškim okvirom EU u ovoj oblasti, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Matić je dodala da će priključivanje ekonomije Srbije jedinstvenom digitalnom tržištu omogućiti ubrzani razvoj na svim privrednim poljima.

Strategija, kako je navela, sadrži analizu oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je prepoznato da ulaganje u oblast širokopojasnog pristupa direktno utiče na povećanje broja radnih mesta, razvoj malih i srednjih preduzeća, konkurentnost svih sektora privrede i unapređenje kvaliteta života građana.

Takođe, Strategija promoviše upotrebu računarstva u oblaku i Interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G), precizirala je državna sekretarka.

Matić je naglasila da je unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u Srbiji važno i jer se primenom Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je usvojen krajem prošle godine, očekuje povećanje potrebe za primenom klauda (računarstva u oblaku), koji je dobio zakonski okvir.


- Definisane su mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, porast ukupne vrednosti indeksa konkurentnosti, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koje se mogu naći u ponudi, kako rezidencijalnim, tako i poslovnim korisnicima - zaključila je ona.

Vlada je usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, na sednici održanoj 19. aprila, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.