NavMenu

Aerodrom Morava u Lađevcima postaće civilno-vojni - Čačak i Kraljevo traže pomoć države u konverziji

Izvor: Beta Četvrtak, 19.04.2018. 14:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i resornim ministrima od kojih traži da pomognu konverziju vojnog aerodroma Morava u Lađevcima u mešoviti aerodrom.

Todorović je u pismu naveo da bi aerodrom u Lađevcima bio od velike koristi za građane i privrednike tog grada, da bi se povećala konkurentnost čačanskih poljoprivrednih proizvoda na zahtevnim tržištima Zapadne Evrope, Rusije i Bliskog istoka, te povećao turizam.

Kako je naglasio, konverzijom vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni značajno bi se popravio privredni ambijent, standard Čačana, a u isto vreme bi se povećala i borbena gotovost Vojske Srbije.

- Naša potreba je da Srbija bude titular aerodroma Morava, jer je to održivo i dugoročno rešenje. Grad Čačak nije u mogućnosti da samostalno finansira aktivnosti privođenja nameni tog aerodoroma - navodi se u pismu gradonačelnika Čačka.

Mesto Lađevci u kome je vojni aerodrom Morava nalazi se između Čačka i Kraljeva.

I gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, takodje je danas, zatražio od državnog rukovodstva da pomogne u konverziji vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni, istakavši da Kraljevčani žele da imaju svoj aerodrom.

Ministarka građevine Zorana Mihajlović je prilikom posete Čačku u utorak, podsetimo, najavila da ćе vojni aеrodrom Morava u Lađеvcima u narеdnih nеkoliko mеsеci postati mеšoviti, civilno-vojni, za šta postoji zaključak Vladе i za čijе sprovođеnjе su potrеbne administrativnе procеdurе sa Ministarstvom odbranе.


- Nakon toga ćеmo zajеdno sa prеdstavnicima Moravičkog okruga i lokalnih samouprava napraviti projеkcijе i za putnički i za kargo saobraćaj. Naš intеrеs jе da daljе razvijamo taj aеrodrom, na komе ćе, kad postanе mеšoviti, opеratеr biti prеduzеćе Aеrodromi Srbijе - rekla jе Zorana Mihajlović u Čačku.

Ona, međutim, nije mogla da kaže kada će aerodrom u Lađevcima početi da radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.