NavMenu

Srbija drugi najznačajniji partner Estonije u regionu - Sastanci predstavnika oko 30 kompanija iz dve zemlje u PKS

Izvor: eKapija Utorak, 13.03.2018. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
U PKS je održan Poslovni forum Srbija-Estonija, na kome su predstavljene mogućnosti unapređenja poslovanja i saradnje dve zemlje u sektoru agro i prehrambene industrije, informacionih tehnologija i usluga. U okviru foruma potpisan je i Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Privredne komore Estonije i održani su bilateralni sastanci predstavnika oko 30 estonskih i srpskih kompanija, prenosi sajt PKS-a.

- Naša robna razmena, iako mala, stalno se povećava poslednjih godina i tome veliki doprinos daju naše vlade koje intenzivno sarađuju. Poslednja poslovna delegacija koja je došla iz Estonije u Srbiju je bila pre šest godina, a srpska delegacija posetila je Estoniju 2015. godine - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Estonije Vaino Reinart.

Srbija je, po njegovim rečima, drugi najznačajniji parter Estonije u regionu, odmah nakon Slovenije.

- Moramo da povećamo ekonomsku saradnju, da naši privrednici iskoriste sve poslovne mogućnosti koje se otvaraju. Nadamo se da će Srbija pristupiti uskoro EU, a time će se naše mogućnosti za saradnju još više povećati - poručio je Reinart.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović saglasila se sa ocenom učesnika Foruma da privredna saradnja dve zemlje zaostaje daleko za realnim mogućnostima i potrebama, i istakla da su estonska "vrata širom otvorena" posebno kompanijama iz Srbije koje rade u sektorima prehrane, IT industriji, kao i preduzećima koja se bave proizvodnjom papira i kartona.

Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje je zaista mala, a mogućnosti za saradnju u različitim oblastima su velike, naglasila je Jovanović.

O mogućnostima intenzivnije privredne saradnje Srbije i Estonije govorili su i Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS, Petar Rakočević, počasni Konzul Estonije i Mait Palts direktor Privredne komore Estonije koji je održao prezentaciju o tržištu Estonije.


Jelena Jovanović i Mait Palts potpisali su Memorandum o saradnji dve poslovne asocijacije, nakon čega su održani bilateralni sastanci predstavnika estonskih kompanija sa privrednicima iz Srbije.

Podaci o visini spoljnotrgovinske razmene se razlikuju pa tako Estonci izlaze sa cifrom od 14 mil EUR međusobne trgovine, a naši podaci govore da je reč oko 11 mil EUR.

Iako se statistika ne poklapa, stavovi obe vlade su jasni, a to je da je neophodno dalje raditi na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno u sektorima IT, poljoprivrede i pružanju usluga.

Srbija u Estoniju najviše izvozi motorna vozila, mašine za obradu metala, hartije i karton, dok uvozimo u najvećem obimu konzervisanu ribu i lakove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.