NavMenu

EMS: Netačne tvrdnje direktora Sekretarijata Energetske zajednice

Izvor: eKapija Subota, 10.03.2018. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Elektromreža Srbije oglasila se u petak (9. marta 2018. godine) saopštenjem u kome su demantovane izjave koje je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, nedavno dao u intervjuu za TV N1.

- Kada je reč o alokacijama prenosnih kapaciteta na regionalnom nivou, Kopač je prećutao činjenicu da je EMS ispunio sve uslove za prijem u regionalnu aukcionu kuću SEE CAO Podgorica, ali da je ovaj prijem blokiran iz političkih razloga, na šta Energetska zajednica ne reaguje - navodi se u saopštenju EMS.

Osim toga, kako navode, prećutano je i da je sam Sekretarijat Energetske zajednice, na čijem čelu je Kopač, 12. septembra 2017. prekinuo postupak protiv EMS po pitanju alokacije prenosnih kapaciteta na regionalnom nivou, što ukazuje da EMS u potpunosti postupa u skladu sa važećim evropskim propisima.

Elektromreža navodi i da "Kopač netačno predstavlja da nestupanje na snagu Sporazuma o priključenju koji je KOSTT potpisao sa svim operatorima prenosnih sistema u Kontinentalnoj Evropi, ima negativne posledice po tehničko funkcionisanje interkonekcije".

- Aktuelni tehnički problemi su uslovljeni namernim kršenjem tehničkih evropskih normi od strane KOSTT-a, što je u suprotnosti sa odvojenim sporazumom između EMS AD i KOSTT-a, koji je na snazi. Uzrok nestupanja Sporazuma o priključenju na snagu je odbijanje kosovskih institucija da, u skladu sa Briselskim sporazumom o energetici, licenciraju srpske kompanije za snabdevanje i distributivne delatnosti na severu KiM - navedeno je u saopštenju EMS.

U vezi sa navodima Kopača o procesu sertifikacije EMS-a kao operatora prenosnog sistema, u saopštenju Elektromreže navodi se "da je sertifikovana u skladu sa Zakonom o energetici koji je u potpunosti usklađen sa Trećim energetskim paketom EU".

- Direktor Generalnog sekretarijata Energetske zajednice propustio je da pomene da je u okviru Energetske zajednice Srbija najviše napredovala sa aspekta primene Trećeg energetskog paketa EU, čemu je EMS kao operator prenosnog sistema dao značajan doprinos - što se ogleda u uspostavljanju tržišnog balansnog mehanizma, omogućavanju punog otvaranja tržišta za sve kupce, uspostavljanju organizovanog tržišta električne energije, realizaciji sistema za izdavanje garancija porekla za energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, objavljivanju svih tržišnih podataka u cilju transparentnosti trgovine električnom energijom i formiranju regionalnog centra za koordinaciju sigurnosti rada elektroenergetskog sistema za jugoistočnu Evropu - navedeno je u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.