NavMenu

Privredni rast u Srbiji nestabilan, a nivo investicija najniži u regionu - EBRD predstavio izveštaj o tranziciji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 05.03.2018. 19:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je ostvarila izvrsne fiskalne i makroekonomske rezultate, ali i dalje ima nedovoljan privredni rast i nivo investicija, kao i veliki tranzicioni jaz u poređenju sa ostalim zemljama, pokazuje izveštaj EBRD o tranziciji za period 2017. i 2018, koji je u ponedeljak (5. marta 2018. godine) predstavljen na Kopaonik biznis forumu.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Daniel Berg je rekao da ceo region Zapadnog Balkana "potpada pod zamku srednjeg nivoa prihoda" i da EBRD pokušava tim zemljama da pomogne u dostizanju viših nivoa stopa rasta.

Berg je rekao da veruje da Srbiju očekuje optimistični scenario, ako bude nastavila uspešno da sprovodi reforme.

Glavni regionalni ekonomista EBRD za Hrvatsku, Rusiju, Srbiju i Sloveniju Peter Tabak je istakao da izveštaj pokazuje da treba poboljšati javni sektor i transformisati državna preduzeća.

Istakao je da privredni rast u Srbiji još nije dovoljno stabilan, da je ispod nivoa koji postoji u drugim zemljama, kao i da zemlja ima jedan od najmanjih nivoa investicija na Zapadnom Balkanu.

Povećanje produktivnosti mora da bude u fokusu u narednim godinama, a Srbija još treba da uradi dosta toga kada je privatni sektor u pitanju, kako bi postao konkurentniji, istakao je Tabak.

Ocenio je da je tranzicioni jaz još veliki, kao i da je važno poboljšati javni sektor i državna preduzeća.

Prema njegovim rečima, najvažnije za produktivnost je uključiti mlade kreativne ljude, a ukazao je i da poboljšanja treba da se ostvari u integraciji u tržište EU, recikliranje otpada, infrastrukturu...

Ocenio je da se makroekonomsko okruženje dosta popravilo, navodeći da je Srbija poboljšala svoj položaj na Doing Business listi Svetske banke zbog velikog broja sprovedenih reformi.

Sa predstavljanja izveštaja EBRD o tranzicijiSa predstavljanja izveštaja EBRD o tranziciji
Navodi da postoji i dalje veliki broj parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki teret za preduzeća.

Što se tiče upravljanja u javnom sektoru ocenjuje da ima dosta nedostataka kada se govori o zaštiti svojinskih i imovinskih prava, a da kod subvencija treba više transparentnosti.

Takođe, broj nenaplativih kredita je na nivou od 11%, što zahteva uvođenje strožih pravila, a u energetskom sektoru postoji velika zavisnost od uglja, rekao je Tabak i dodao da je Srbija ugrožena od klimatskih uslova.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, kao i da nema dovoljno žena u upravnim odborima i na rukovodećim strukturama.

Takođe, i dalje postoji velika razlika između žena i muškaraca kada je u pitanju zapošljavanje, a stanje mora da se popravi i kada je u pitanju položaj Roma.

Srbija je po pitanju trgovine manje otvorena nego evropske zemlje, iako je to poboljšano u prethodnom periodu, naveo je Tabak.

Takođe, Srbija ima najveći broj državnih preduzeća koja moraju da budu efikasnija, a ocenio i da je prezaduženost preduzeća viša nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.