NavMenu

Slobodan Gogić, direktor preduzeća Plastik Gogić - Proizvodi iz Inđije na ulicama svetskih metropola

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Slobodan GogićSlobodan Gogić
Inđijski Plastik Gogić, koji se bavi proizvodnjom predmeta od plastike, svrstava se među vodeće evropske proizvođače posuda za odlaganje smeća. Lideri su u svojoj branši u Srbiji i celoj JI Evropi. Svoje artikle plasiraju u više od 30 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike, a kante za odlaganje smeća napravljene u Inđiji možete videti kako na ulicama najvećih svetskih gradova, poput Rima, Budimpešte, Varšave, Praga, Singapura, tako i u Beogradu, kao i u gradovima regiona - Zagrebu, Skoplju, Rijeci, Šibeniku, Opatiji i Sarajevu.

Nedavno smo imali prilike da posetimo to porodično preduzeće, a sa direktorom Slobodanom Gogićem, razgovarali smo ne samo o poslovnim rezultatima, već i o preduzetništvu u Srbiji, porodičnim firmama i o vrednostima koje poštuje, kako u životu tako i u biznisu.

- Od ostalih proizvođača plastike nas razlikuje to što smo se opredelili za proizvode velikih dimenzija. Imamo mašine velikog gabarita i veliki proizvodni kapacitet. Uglavnom prodajemo kroz veoma zahtevne i komplikovane tendere po celoj Evropi i svetu, gde se pored mnogobrojnih sertifikata i specifičnih uslova za učešće, zahteva i dugačak rok garancije. Sa druge strane, svojim klijentima smo na raspolaganju, brzo donosimo odluke, prilagođavamo se potrebama tržišta - navodi Slobodan Gogić u intervjuu za eKapiju.

Iz pogona u Inđiji, na ukupno 6.500 m2 zatvorenog i 15.000 m2 otvorenog prostora, izlaze posude za odlaganje otpada, plastične kace, proizvodi za široku potrošnju, stadionske stolice, multifunkcionalne podloge.

eKapija: Iza vas su četiri uspešne decenije. Kada pogledate unazad, koji momenti su obeležili poslovanje? Koje su bile najznačajnije prekretnice?

- Preduzetnička priča našeg porodičnog biznisa počinje još daleke 1974. godine, koju je u prvoj fazi otac samostalno pokrenuo, da bi nakon 10 godina zajedno sa stricem osnovao radionicu za preradu plastike. Prvobitna radionica je vremenom postepeno rasla, da bi se nakon 5 godina pogon preselio na novu lokaciju u objekat od 500 m2. Tu smo pokrenuli proizvodnju proizvoda većih dimenzija, za široku potrošnju. Deset godina posle toga, bili smo među prvima koji su te 1998. godine kupili zemljište u industrijskoj zoni u Indjiji, gde se nalazimo i danas.

U vreme svetske ekonomske krize, morali smo da donesemo kapitalne odluke kako bismo se opredelili za budući pravac naše firme. Moja ideja je bila da postojeći asortiman proširujemo, proizvode što više unapređujemo i da ih plasiramo ne samo na domaće tržište, nego da kupce pronalazimo i drugim zemljama iz bližeg i daljeg okruženja. Iako su mnogi sumnjali, zbog globalno teške situacije, ja sam optimista, te sam verovao da je to pravi put. Do 2009. smo uglavnom izvozili u zemlje bivše Jugoslavije, a te godine smo počeli intenzivniji plasman u inostranstvo. Veći obim posla je zahtevao i nove investicije, tako da smo 2013. godine investirali u novi objekat, mašine, infrastrukturu. Vrednost ulaganja je dostigla 2 mil EUR. Sa tom investicijom smo otvorili ozbiljnija tržišta i bili smo u mogućnosti da realizujemo zahtevne projekte. Prošle godine smo uložili 4 mil EUR. Počeli smo proizvodnju kontejnera sa 4 točka i time zaokružili ponudu proizvoda u kategoriji posuda za smeće i svrstali se među 6-7 proizvođača u Evropi. Osim kontejnera, pokrenuli smo i poizvodnju velikih posuda za voće kapaciteta do 1.000 l. Svakako da ima još dosta važnih momenata koje su obeležili naše poslovanje, ali ovi koje sam naveo su sigurno bili najznačajnije prekretnice u protekle četiri decenije.

eKapija: Na koja tržišta izvozite? Ko su vaši najveći konkurenti?

- U poslednje veme na inostrana tržišta izvozimo 60-70% proizvodnje u zavisnosti od konkretne godine. Zasad je to više od 30 država, ali svakako planiramo osvajanje novih tržišta. Prisutni smo na svim vodećim evropskim sajmovima iz naše branše, te su ta iskustva svakako uticala na kreiranje naših proizvoda. Prilagođavali smo se potrebama kupaca. Pokušavamo i da, u skladu sa mogućnostima, odgovorimo na specijalne zahteve ino partnera. Naravno, za trgovinu sa probirljivim inostranim tržištima su neophodni sertifikati. Naš kvalitet potvrđuju i uvedeni sistemi kvaliteta ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, kao i mnogobrojni pojedinačni sertifikati izdati za različite proizvode, kao što su CE znak, EN 840... Ulažemo i u marketing i u tom segmentu pratimo svetske trendove. Konkurencija je jaka, a firme sa kojima se mi "borimo" su u Austriji, Nemačkoj, Španiji i Italiji.

Već sam spomenuo da naše posude za odlaganje smeća možete videti širom sveta – širom Evrope, Afrike, Južne Amerike i Azije. Razvijajući nova tržišta, nedavno smo izvezli prve kontejnere u Singapur, koji predstavlja logističku polaznu poziciju za prodaju u zemljama kao što su Malezija, Hong Kong, Vijetnam, Indonezija, Filipini, Australija, Kambodža, Bangladeš… Uporedo se otvaraju i Litvanija, Izrael, Saudijska Arabija, Norveška, Velika Britanija sa Irskom itd.

eKapija: Kako ste zadovoljni poslovanjem u 2017? Kakve su projekcije za 2018?

- U poređenju sa 2016. godinom, zabeležen je očekivan rast prihoda od prodaje u iznosu od 13%. Povećanje obima posla zahtevalo je i zapošljavanje novih ljudi. Danas u našoj firmi radi 90 zaposlenih. Učestvovali smo u realizaciji mnogobrojnih projekata u inostranstvu, od kojih su najveći bili u Italiji, Švajcarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Kada je reč o domaćem tržištu, mi praktično sarađujemo sa većinom gradova i opština, kao i komunalnih preduzeća i smatramo ih svojim partnerima. Možemo izdvojiti ugovore sa JKP Gradska čistoća iz Beograda, zatim projekat za Regionalnu deponiju Subotica, kao i niz drugih manjih i većih projekata širom Srbije.


U ovoj godini planiramo da uložimo još 1,5 - 2 mil EUR. Sa tom investicijom, kao i sa investicijom iz predhodne godine, u velikoj meri podižemo kapacitete, tako da očekujemo i povećanje prodaje, odnosno prihoda u visini od 30-35%. Stižu nam tri nove mašine, a spremamo se i za tri sajma – IFAT u Minhenu, Ecomondo u Riminiju i Ecofair u Beogradu.

eKapija: Kada je u pitanju domaće tržište, koji artikli su najzastupljeniji? Gde vidite šansu za veći plasman?

- Kada smo još 2005. počeli proizvodnju kanti za smeće sa točkovima, u Srbiji nije postojala visoka svest o odlaganju otpada ni kod građana ni kod nadležnih komunalnih preduzeća. I pored ambijenta koji očigledno nije bio povoljan, ipak smo imali viziju i istrajali u svojim namerama. Nekoliko godina unazad, evidentna je veća prodaja kanti i kontejnera u našoj zemlji. Približavanjem Srbije Evropskoj uniji, otvoriće se mnoga pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine, tako da i mi očekujemo više posla. Imamo veliku zastupljenost u Srbiji, najviše u komunalnom sektoru, ali smo takoše prisutni i u prodaji velikih posuda za voće, plastičnih okruglih kaca do 1000 litara, koje se koriste u proizvodnji vina i rakije. Osim u Srbiji, prodajemo ih u BiH, Italiji, Španiji, Portugalu, Mađarskoj, Moldaviji, pa čak i Australiji. Ne treba zaboraviti ni sportski deo asortimana, gde se ističe nekoliko tipova stadionskih stolica i multifunkcionalne sportske podloge.

eKapija: Kako ocenjujete uslove poslovanja u Srbiji? Gde ima najviše mesta za poboljšanje?

- Poslednjih 7-8 godina se stvari popravljaju. Svi naravno želimo i očekujemo bolje. Za nas je važno stabilno i predvidivo poslovanje. Kada to kažem mislim na devizni kurs, inflaciju, stopu poreza… Za nas bi bilo važno i da država pomogne lokalnim samoupravama kod nabavki posuda za odlaganje smeća… Veliki procenat teritorije u Srbiji nema organizovano skupljanje smeća.

eKapija: Kakvi su vam dugoročni planovi?

- Planiramo da zadržimo pozicije kada je u pitanju regionalno liderstvo u branši. Tu je i osvajanje novih tržišta. Prema našim očekivanjima, u naredne tri godine, pored postojećih 30, plasiraćemo proizvode u dodatnih 30 zemalja. Nastavićemo da rastemo, investiramo u brendove, ljude, mašine, objekte i marketing. Naša cilj je da jačamo Plastik Gogić kao prepoznatljiv međunarodni brend, prisutan na svim meridijanima.

eKapija: Šta ste naučili od oca i strica, a prenećete na vaše naslednike?

- Pre svega sam naučen da radim pošteno i vredno i da budem posvećen u poslu. Od malih nogu sam bio uključen u sve aktivnosti vezane za život firme, tako da sam stekao i mnoga tehnička i tehnološka znanja, koja i dan danas proširujem i obogaćujem. Model poslovanja po kojem su radnici na istaknutom mestu se preneo i nakon što je došlo do smene generacija, odnosno nakon što sam preuzeo vođenje preduzeća pre 8 godina. Sve su to stvari koje ću preneti i svojoj deci.

Marija Kambić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.