NavMenu

Vlada postigla dogovor sa MMF o sklapanju petnaestomesečnog "stand by" aranžmana i o ekonomskom programu - bez povećanja penzija u 2009.

Izvor: B92 Četvrtak, 13.11.2008. 18:57
Komentari
Podeli

zgrada MMFzgrada MMF

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) su postigli dogovor o sklapanju petnaestomesečnog "stand by" aranžmana i o ekonomskom programu.


Kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, dogovoreno je da u budžetu za 2009. godinu deficit bude 1,5% bruto domaćeg proizvoda i da rashodi za plate, penzije i subvencije "budu izbalansirani na način da se ostvari makroekonomska stabilnost".

Imajući u vidu svetsku finansijsku krizu i njene moguće efekte na ekonomiju Srbije, članovi Vlade saglasni su da svi budžetski korisnici treba da budu odgovorni i da uštede moraju da se ostvare na svim nivoima, navedeno je u saopštenju.

Kako se saznaje u Vladi Srbije, penzije sledeće godine neće rasti, a to će biti regulisano amandmanom na zakon o budžetu. Plate u javnom sektoru biće povećane do 8% iz dva puta, a dogovoreno je da se za četvrtinu u proseku smanje subvencije u poljoprivredi, turizmu, društvenim preduzećima i socijalna davanja.

Prema dogovoru, rast ukupnih prihoda iznosiće 10%, a kada je reč o izdacima u apsolutnom iznosu će najviše porasti izdaci za penzije, na 410 milijardi dinara sa ovogodišnjih 352 milijarde dinara. To je, izraženo u procentima, rast od 16%. Dogovoren je i rast kapitalnih ulaganja za 19%.

Srbija će tokom aranžmana moći da povlači novac ukoliko joj bude potrebno, ali to nije kreditni aranžman, nezvanično se saznaje.

Inače, MMF je u razgovorima sa Vladom Srbije insistirao na smanjenju javne potrošnje na svim nivoima i deficita budžeta u narednoj godini na 1,5% bruto domaćeg proizvoda, a kao moguća rešenja je predlagao odustajanje od povećanja penzija od 10% u 2009. ili zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Preporukama MMF najviše se protivio PUPS, koji je na jučerašnjoj sednici Predsedništva stranke odlučio da ostane pri stavu da vladina uredba o povećanju penzija za 10% mora de se do kraja sprovede.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.