Izvor: Novosti | Utorak, 13.02.2018.| 12:33

Za sredstva iz IPARD fondova do sada pristigao 51 zahtev - Sledeći konkurs u martu

Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Poljoprivrednicima u Srbiji, od sredine decembra prošle godine na raspolaganju su sredstva iz IPARD programa EU. Do sada je pristigao 51 zahtev, od toga 15 za mašine i 36 za traktore. Rok za podnošenje dokumentacije je 26. februar.

- U martu će biti raspisan konkrus za preradu, gde će poljoprivrednici moći da konkurišu za sredstva koja služe izgradnji objekata, ali i za nabavku mašina - rekao je za Novosti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Do kraja godine biće još pet poziva, što sa dva pređašnja znači ukupno 7 za 2018. godinu. Tokom ove godine, poljoprivrednicima je iz IPARD fonda namenjeno 50 mil EUR. Reč je o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenim poljoprivredi u iznosu od 175 mil EUR koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Kako je Ministarstvo poljoprivrede ranije saopštilo, visina podsticaja koji se obezbeđuju iz fondova EU iznose od 60 do 80% vrednosti ulaganja, u zavisnosti od starosti poljoprivrednika i toga gde se nalazi gazdinstvo. Novac može da se koristi u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva, i to od 5.000 do 7.000 EUR, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruju oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. To su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Dodela sredstava nije moguća ukoliko nisu izmirene obaveze prema državi u pogledu poreza i doprinosa. Uz to, računi ne smeju biti u blokadi više od 30 dana u periodu od 12 meseci pre dana podnošenja zahteva. Sve to treba i dokazati odgovarajućim dokumentima, koje izdaju državni organi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.