NavMenu

Poreska uprava nema precizne podatke o efektima nagradne igre Uzmi račun i pobedi?

Izvor: Danas Četvrtak, 25.01.2018. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Poreska uprava ne raspolaže podacima koji bi dokazali da su zadržani efekti postignuti u martu prošle godine, tokom nagradne igre Uzmi račun i pobedi, piše Danas.

Iako je ubrzo nakon završetka akcije saopšteno da je zbog sakupljanja računa i slipova evidentiran rast prometa preko fiskalnih kasa, a da on kod malih obveznika, inače glavnih generatora sive ekonomije, beleži skok od čak 33%, na kraju poslovne godine nema potvrda da je taj trend zadržan.

Infomacioni sistem poreske uprave, naime, nema kapacite koji bi omogućio čak ni realno praćenje ukupnog prometa, a pogotovo ne razdvajanje po kategorijama obveznika, piše Danas.

Prema saznanjima tog lista, rezultati koji su saopšteni za mart prošle godine, kada je nagradna igra organizovana, baziraju se na proceni urađenoj za tu priliku, a na osnovu odabranog uzorka.

Međudim, da li je u nastavku godine naplata PDV-a nastavila rast ili bar zadržala nivo iz prvog kvartala, poreznici nisu ispitivali, pa se ne može ni tvrditi da li je zadržan trend pokrenut tom akcijom. Preciznije raspolaganje podacima biće moguće tek kada se unapredi informacioni sistem, i kada softveri omoguće direktnu vezu u realnom vremenu između obveznika i poreznika.

Do tada, svi parametri za pojedine kategorije dobijaju se "peške" i na osnovu uzorka. Pritom, podacij na osnovu uzorka ne mogu da daju realnu sliku, jer čak i kada u servisu za pranje vozila, na primer, počnu umesto dva, dnevno da izdaju šest računa, to je značajan rast od 200%, piše Danas.

Ipak, i pored nedokazanog fiskalnog uspeha nagradne igre kojim bi se opravdali troškovi organizovanja i nagradni fond, analitičari su saglasni da je i novi ciklus, za koji se Vlada opredelila, koristan čak i ako se samo svede na podizanje svesti građana i trgovaca o neophodnosti izdavanja računa. Jedan od razloga je što se tokom čitave akcije u kojoj stanovništvo skuplja isečke sa kasa, govori o tome šta sve država izmiruje na osnovu naplaćenog PDV-a, i kolike su štete za društvo zbog raširene sive ekonomije. Drugi benefit je što se stvara navika uzimanja računa i proveravanja njegove verodostnojnosti, pa su i trgovci u malim radnjama prinuđeni da evidentiraju veći deo prometa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.