NavMenu

Nova škola u opštini Tutin

Izvor: eKapija Nedelja, 31.12.2017. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Đaci četvorogodišnje osnovne škole u tutinskom selu Zapadni Mojstir dobili su novu školsku zgradu površine 200 kvadratnih metara, sa uređenim školskim dvorištem za sportske aktivnosti, zahvaljujući sredstvima koja su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski Progres, prenosi Radio Sto plus.

Inicijativa za izgradnju nove škole potekla je od meštana, i za nju su donatori obezbedili 83.000 EUR, a lokalna samouprava je učestvovala sa 73.800 EUR.

- Ovo je sada dodatni motiv za nastavnike i đake, jer nova škola pruža prave uslove za obrazovanje, a u njenom sastavu se nalazi i predškolsko odeljenje i ambulanta, što će doprineti da ljudi ne odlaze iz sela - rekao je Jusuf Demić, direktor Osnovne škole Aleksa Đilas Bećo, a saopštio razvojni program Evropski Progres.

Demić je istakao da je stanje u staroj školi bilo loše, da je plafon otpadao, a da su pod i prozori bili dotrajali.

On je kazao da je za 25 đaka te škole veoma značajno što su napravljeni tereni za odbojku, fudbal i košarku.

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot ocenio je da se uz novu školu stvaraju uslovi da selo oživi i naglasio da tome doprinosi i lokalna samouprava, koja radi na izgradnji puta do Zapadnog Mojstira.

- Opština Tutin ulaže napore da stanovnicima udaljenijih područja obezbedi podjednake uslove za život kao što imaju stanovnici centralnog dela opštine. Unapređenjem obrazovanja u ruralnom području, ravnomernim razvojem celokupne opštine, kao i ostalim aktivnostima koje se realizuju u saradnji sa Evropskim Progresom, Opština Tutin daje svoj skroman doprinos evropskim integracijama Srbije - rekao je Hot.

EU i Vlada Švajcarske, preko Evropskog Progresa, uložile su skoro 2 mil EUR u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje, što dugoročno doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju, navodi se u saopštenju.

Pored nove škole u tutinskoj opštini, renovirano je još pet škola, u Beloj Palanci, Blacu, Crnoj Travi, Leskovcu i Kuršumliji sa ciljem da sva deca, kako iz urbanih tako i iz ruralnih sredina, imaju iste uslove obrazovanja, prenosi Radio Sto plus.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.