NavMenu

"Salford" odlaže prodaju "Knjaz Miloša"

Izvor: B92 Sreda, 24.09.2008. 12:16
Komentari
Podeli

Investicioni fond "Salford" odložio je prodaju kompanije "Knjaz Miloš", zbog krize na svetskom finansijskom tržištu.

Kako je navedeno u saopštenju, "Salford" namerava da se fokusira na dalji razvoj te kompanije koja je ove godine povećala tržišni udeo vode "aqua viva" na 19% u Srbiji, a energetskog pića "guarana" na 70% u Srbiji i Crnoj Gori.

"Danube foods group", čiji vlasnik je "Salford", najavila je u avgustu da će prodati "Knjaza Miloša" do kraja ove godine, putem direktne pogodbe.

Direktor za korporativne i regulatorne poslove "Danube foods group" Rade Pribićević isključio je tada mogućnost prodaje akcija "Knjaz Miloša" na Beogradskoj berzi i potvrdio da je "Pepsi" jedan od zainteresovanih kupaca za kupovinu aranđelovačke fabrike mineralne vode.

Pored "Pepsija", zainteresovanost su iskazali i kompanije "Danone", "Coca-Cola", "Carlsberg", ali i bivši vlasnik italijanskog "Peligrina", poznate marke italijanske mineralne vode, čije se ime po prvi put pojavljuje u ovdašnjoj javnosti.

Procene su da bi tržišna vrednost "Knjaz Miloša", imajući u vidu ne samo kapacitete fabrike, izvorišta, već i brend, mrežu distribucije, mogla da dostigne 200 mil EUR.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, brend kisele vode "Knjaz Miloš" je u 2008. zadržao tržišni udeo od 44% na tržištu kisele vode.

Kompanija je pokrenula strategiju osvajanja tržišta Bosne i Hercegovine, počela da prodaje "guaranu" u Ukrajini i predstavila nove proizvode - niskoenergetsko bezalkoholno piće "Mila", gazirani bezalkoholni "špricer" i mineralnu vodu "aqua viva slim".

Prošle godine "Knjaz Miloš" prodao je 230 miliona litara proizvoda, a ove godine očekuje se rast prodaje od 10%. Prema ranijim navodima "Danube foods group", za ovu godinu planirana su ulaganja od 8 mil EUR u "Knjaz Miloš".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.