NavMenu

Žitni trg u Sremskoj Mitrovici dobija tribine - Završetak rekonstrukcije arheološkog lokaliteta do aprila 2018.

Izvor: Dnevnik Subota, 18.11.2017. 14:46
Komentari
Podeli
Žitni trg (Foto: Rajko Karišić)Žitni trg
Među vrednim ovogodišnjim investicijama u Sremskoj Mitrovici našla se rekonstrukcija starog Žitnog trga. Kako kažu iz Gradske uprave, iza ulaganja od 20 miliona dinara stoji Ministarstvo kulture, sa ciljem da se konzerviraju ostaci drevnih građevina, a prostor posluži za održavanje budućih mitrovačkih manifestacija.

Žitna pijaca otkrivena je 70-ih godina prošlog veka tokom radova u samom centru Sremske Mitrovice. Ovaj nekada trouglasti trg nadomak Save, bio je zanatska četvrt iz četvrtog veka. U jednom objektu nađena je i staklarska peć, ali je na žalost arheologa, bila je toliko uništena da je morala da se skloni. Arhitekta-konzervator Ivan Filipović iz Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica kaže za Dnevnik da je ovaj lokalitet nakon otkopavanja, prezentovan na način da je sve ostalo otvoreno za posetioce.

- Grad je to održavao koliko je mogao, kosilo se i uređivalo, ali je zelenilo i rastinje ipak nalazilo svoj put. Sad smo uradili projekat kojim redefinišemo površine, sečemo lokalitet jednom ogradom na dva dela. Deo će biti otvoren tako da će posetioci moći da se spuste u donju ravan, a tribina će biti montažnog karaktera i predstavljaće gledališnu stranu - kaže Filipović. On dodaje da montažno znači lagano i vizuelno neopterećujuće, ali neće se tribina demontirati nakon svake sezone, već će činiti deo amfiteatra.

Grubi zemljani radovi biće gotovi do kraja godine, a zbog javnih nabavki, zbog kojih su prolongirani neki rokovi, tribina bi trebalo da se montira do februara.

- Ukoliko vremenski uslovi dozvole, tribina će se montirati na Žitnoj pijaci, a svi radovi biće gotovi do aprila - napominje Filipović.

Očekuje se da će ovo biti još jedna turistička atrakcija, u gradu koji leži na rimskim carskim vilama i palatama.

- Zidovi će biti konzervirani, jer je vreme učinilo svoje, pa su sada isprani i oštećeni. Decenijama su se na ovom lokalitetu igrala deca i istrčavali psi, pa ne čudi što su oštećenja velika - kaže Filipović.

Ako možemo da zamislimo kako je nekada izgledala zanatska četvrt po kojoj je Sirmijum i bio poznat u ono vreme, onda zamišljamo jednu antičku ulicu, a staklarska peć govori da je tu nekada radio i duvač stakla.

- Prezentacija ovog lokaliteta izgledaće tako da će se nivoi još spustiti, odnosno videti više starih ostataka, a površine koje su bile unutar objekta biće obeležene crvenim tenesitom i razlikovaće se i vizuelno i teksturom, nešto će biti krupnije, nešto sitnije, ubacićemo i belu, mlevenu rizlu, ulicu ćemo pokušati da rekonstruišemo kakva je nekad bila - kaže Filipović i dodaje da će kanal biti zatvoren i prezentovan samo jedan deo koji će biti prekriven staklenim podom.

Glavni inženjer na projektu Ljiljana Božić i direktor firme Projektant-SM iz Sremske Mitrovice, koja je dobila posao rekonstrukcije trga, kažu da, ako ih vreme posluži i ne bude bilo oštre zime, radovi će biti gotovi do kraja aprila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.