NavMenu

Kiseli kupus iz Srbije stigao i do Španije i Kanade - Počeo i izvoz rasola

Izvor: RTS Sreda, 15.11.2017. 10:14
Komentari
Podeli
Kupus/Ilustracija (Foto: majagal/shutterstock.com)Kupus/Ilustracija
Kako se bliži zima teško je naći porodicu, pogotovu na selu, koja nije ukiselila kacu-dve kupusa. Za one koji nemaju uslove da to urade sami, postoje poljoprivredna gazdinstva od severa do juga Srbije koja proizvode i prodaju kiseli kupus. A kvalitet i ukus poslali su naš kupus ne samo u Evropu, već i na druge kontinente.

Sonja Gugović, iz Zablaća kod Čačka, ove godine rešila je da se oproba u proizvodnji kiselog kupusa, i to na veliko. Preradila je oko 40 tona glavica.

- Tehnološki proces proizvodnje kiselog kupusa uopšte nije komplikovan, a upakovan donosi i veću zaradu i veći profit - kaže Gugović.

Nekoliko stotina kilometara severnije, porodica Ćulum proizvodi kiseli kupus skoro četiri decenije. Godišnje ukisele hiljadu tona futoškog kupusa.

- Sa oko 30% idemo u izvoz, a sa 70% na domaće tržište. Izvozimo maltene po celom svetu, a najviše u Španiju i Rumuniju. Pripremamo kontejner za izvoz u Kanadu, a potom i za Nemačku, Australiju, Ameriku - kaže Rade Ćulum, proizvođač kiselog kupusa.

Od prošle godine flaširaju i rasol – sok od kupusa. Prva tura ide našim ljudima u Kanadu.

- Ideja se rodila iz prostog razloga što nismo znali šta ćemo s njim. S druge strane smo videli kako to komšije rade, a sad Evropa troši mnogo rasola - rekao je Ćulum.

Isplati se kiseliti kupus na veliko, slažu se proizvođači, ali je, kažu, ta proizvodnja teška i neizvesna.


- U Futogu pored futoškog kiseli se i hibridni kupus. U Futogu postoji pet prerađivača velikih kupusa kapaciteta do hiljadu tona pojedinačno. Oni svoje proizvode plasiraju što na evropsko tržište, što na tržišta trećih zemalja. Uglavnom su to zemlje bivše Jugoslavije - kaže Uroš Puača, predsednik Udruženja Futoški kupus.

- Iako ga najviše izvozimo u Evropsku uniju, same cifre nisu mnogo velike, pričamo do 2 mil EUR vrednosti izvoza. Mislim da je dodatna vrednost koju kiseli kupus može da ima, upravo ona koja se tiče zaštite geografskog porekla koji ima futoški kupus - kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Najveća fabrika kiselog kupusa je u Njujorku. U Evropi, ozbiljni konkurenti su nam Hrvatska i Poljska.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.