NavMenu

EBRD: Uskoro privatizacija Komercijalne banke

Izvor: Beta Utorak, 07.11.2017. 15:52
Komentari
Podeli
Komercijalna bankaKomercijalna banka
Direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD Aleksandra Vukosavljević izjavila je danas da će se privatizacija Komercijalne banke, gde je EBRD akcionar, desiti vrlo brzo.

- EBRD, kao manjinski akcionar Komercijalne banke, ostaje posvećena cilju, zajedno sa ostalim akcionarima, da se banka privatizuje. Verujem da ćete svi biti iznenađeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke - rekla je ona na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze, ali nije navela više detalja.

Prema njenim rečima, EBRD se zalaže da se privatizacija Komercijalne banke obavi preko tržišta kapitala, odnosno berze, ali da nije sigurna da će do toga doći, jer kao manjinski akcionar nema instrumente da na to prisili većinskog akcionara, odnosno državu Srbiju.

- Pitanje je i da li bi Beogradska berza sa aspekta likvidnosti mogla da iznese taj proces i da li bi rešenje bila Varšavska ili neka druga berza u smislu dualnog listinga - rekla je ona.

Vukosavljević je kazala da je privatizacija banke odlagana 10 godina iz raznih razloga, pre svega zbog situacije na tržištu, ali je istakla da je u međuvremenu banka prošla kroz restrukturiranje, ojačan je standard koroprativnog upravljanja i proces upravljanja rizicima.

- Susretali smo se i sa rastom nenaplativih kredita u čitavom bankarskom sektoru, pa se opet došlo do toga da je potrebno da se isčiste bilansi pre nego što se ponude akcije na tržištu - rekla je Vukosavljević.

Dodala je da se vodilo računa i o fiskalnom aspektu, odnosno prihodu koji bi država kao većinski vlasnik dobila prodajom.

Država Srbija je vlasnik 41,74% kapitala Komercijalne banke, a EBRD ima udeo od 24,43%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.