NavMenu

Agrokor će rasprodati deo imovine - Najveće promene u sektoru maloprodaje

Izvor: Tanjug Utorak, 31.10.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Agrokor planira da proda niz svojih preduzeća kako bi smanjio dug od 56 milijardi kuna (7,4 mlrd EUR), objavljeno je u ponedeljak (30. oktobra 2017. godine) u sedištu hrvatskog koncerna gde je vanredna uprava predstavila plan poslovanja do 2020. godine.

Maloprodaja u sastavu koncerna biće podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane će nastaviti da raste i optimizuje dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), poljoprivreda će realizovati prinose iz ranijih kapitalnih investicija, dok će imovina Agrokor Portfolio Holdingsa (APH) biti rasprodata, a zaposleni Agrokora d.d. premešteni u osnovne delatnosti, prema predstavljenom planu održivosti za Agrokor.

Kako izveštava Poslovni dnevnik, najvećim promenama biće podvrgnuta maloprodaja, koju čine Mercator, Konzum, Velpro, Tisak, kao i poslovanje u BiH.

Plan predviđa svođenje poslovanja na primerenu veličinu, eliminaciju neosnovnog poslovanja i "nepopustljivo" fokusiranje na restrukturiranje, poručio je na konferenciji za medije vanredni poverenik Ante Ramljak sa savetnicima.

Do 2021. godine, kako se predviđa planom, prihodi u segmentu maloprodaje biće smanjeni za 8,0% u odnosu na 2016, a u istom periodu EBITDA trebalo bi da poraste za čak 338%, sa 50 na 218 miliona kuna (29 mil EUR).

Takođe se očekuje da će maloprodaja između 2018. i 2021. generisati 784 mil EUR slobodnog novčanog toka. Trošak restrukturiranja maloprodaje procenjuje se na 14 mil EUR.

Poslovna grupa Prehrana, koju čine četiri delatnosti – pića, smrznuta hrana, ulja i meso i 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec i drugi, nastaviće rast i pritom optimizovati EBITDA. Ta delatnosti, prema podacima vanredne uprave, činila je 64% ukupne realizirane EBITDA Agrokora u 2016. godini.

Realizacijom plana u segmentu Prehrane do 2021. prihodi bi u odnosu na 2016. trebalo da porastu za oko 14%, EBITDA za 24%, a očekuje se da bi taj segment u tom razdoblju mogao da generiše 470 mil EUR slobodnog novčanog toka. Trošak restrukturiranja Prehrane procenjuje se na osam miliona evra.

Poljoprivreda, koju čine tri kompanije (Belje, Vupik i PIK Vinkovci), koje zajednički kontrolišu više od 32 hiljade hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95% u državnom vlasništvu, realizovaće prinose iz prošlih kapitalnih investicija i usredsrediće se na generisanje EBITDA kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje.


Od 2005. do danas u taj segment je uloženo 380 mil EUR vlastitih sredstava, i kako se navodi u planu održivosti, te delatnosti osiguravaju preko potrebna radna mesta u nerazvijenom području istočne Hrvatske i indirektno igraju značajnu ulogu u vladinoj strategiji osiguranja snabdevanja hranom.

Restrukturiranje segmenta poljoprivrede rezultiralo bi 15% manjim prihodima 2021. godine u odnosu na 2016, ali i za 74% višom EBITDA.

Očekuje se da će Poljoprivreda u tom razdoblju generisati 155 mil EUR slobodnog novčanog toka, a troškovi restrukturiranja procenjeni su na dva miliona evra.

Segment APH-a obuhvata 80 društava van osnovne delatnosti Grupe, kao što su putovanja, ugostiteljstvo, energetika itd, a čine ga preduzeća poput Adriatica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i druge, kao i 201 nekretnina. U sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Imovina APH, kao se navodi u planu, biće rasprodata, a od toga se očekuje 40 mil EUR slobodnog novčanog toka u periodu od četiri godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina kao i raskid nepovoljnih najmova.

Zaposleni Agrokora d.d. kao krovnog društva biće prebačeni u osnovne delatnosti, pri čemu će se kompanija ubuduće fokusirati na centralne funkcije, restrukturiranje i prodaju neosnovne imovine, prenosi Poslovni dnevnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.