NavMenu

MIHAJLOVIĆ: U planu formiranje jake građevinske kompanije ili konzorcijuma

Izvor: Beta Ponedeljak, 02.10.2017. 11:30
Komentari
Podeli
Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u planu podizanje građevinske operative kroz formiranje kompanije ili konzorcijuma iza koga će stajati država, koji bio bio sposoban da bude ne podizvođač već glavni izvođač na projektima u zemlji i inostranstvu.

- Nije još definisano kako bi to udruživanje izgledalo, sve je na novou ideja. Prvo ćemo o tome razgovarati sa Energoprojektom, koji je naša najjača i najvitalnija građevinska kompanija - rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbij, uoči sastanka sa rukovodstvom Enegoprojekta.

Ona je pojasnila da je cilj da se osnuje jaka grupa kompanija, koja bi imala osposobljene kadrove i modernu opremu, kako bi mogla da vodi projekte od početka do kraja i u zemlji i u inostranstvu.

Kazala je da su trenutno domaće kompanije uglavnom podizvođači na projektima i da u stvaranju jake građevinske kompanije ili konzorcijuma trebalo da učestvuju građevinski instituti i projektne kuće, ali i banke koje bi to podržale ili davale garancije za učešće u projektima od strateškog interesa za Srbiju u zemlji i inostanstvu.

Mihajlović je kazala da će sa rukovodstvom Energoprojekta razgovarati o značajnim projektima u saobraćajnoj i železničkoj infrastrukturi u kojima učestvuje ta kompanija, da bi se videlo da li postoje problemi i da li mogu biti uspešniji.

Država u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 34,58%, a Dobroslav Bojović, vlasnik Napred razvoja i s njim povezane firme GP Napred, Montinvest Properties i Jopag iz Švajcarske, su u julu ove godine ponudom za preuzimanje postali vlasnici 52% kapitala kompanije.

Skupština akcionara Energoprojekt Holdinga je posle promene vlasničke strukture za novog generalnog direktora kompanije izabrala Stojana Čolakova, a za predsednika Nadzornog odbora izabran je Dobroslav Bojović. Predstavnici Vlade se nisu izjašnjavali o ponudi za preuzimanje ni o novom većinskom vlasniku Energoprojekta.

Bojović je danas novinarima kazao da je Energoprojekt spreman da se uključi u objedinjavanje građevinske industrije i da ta kompanija može više i bolje da radi.

- Energoprojekt je stabilna kompanija i nakon promene vlasničke strukture - istakao je Bojović i dodao da time što je on postao većinski vlasnik kompanije ništa se nije promenilo u procesu upravljanja kao ni u njenom poslovanju.

On je kazao da će truditi da učini efikasnijim Energoprojekt sistem u okviru kojeg posluje nekoliko firmi.

Država je, po njegovim rečima, imenovala jednog člana u Nadzorni odbor Energoprojekta, a treba da imenuje još jednog.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.